Eurotribina Hrvatskoga radija - Budućnost EU-a i Hrvatske u Europi

"Eurotribina - perspektive i izazovi" novi je projekt Hrvatskoga radija koji je počeo prvom tribinom o "Budućnosti Europske unije i Hrvatske u Europi". Serijal Hrvatskog radija održavat će se jedanput na mjesec, a bavit će se najvažnijim temama vezanima za funkcioniranje i rad Europske unije.

U prvoj Eurotribini, o budućnosti Europske unije govorili su savjetnik predsjednika Vlade Karlo Ressler, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Građani ocjenjuju da je članstvo u Europskoj uniji pozitivna stvar za Hrvatsku, ali potrebno ih je mnogo više informirati i predstaviti opipljive rezultate rada EU, zaključak je prve Eurotribine. Sudionici panela posebno su naglasili važnost iskorištavanja europskih fondova za realizaciju bitnih projekata u Hrvatskoj.

- Građani su jako svjesni kolike se pozitivne stvari događaju u Europskom parlamentu, posebice za neka opipljiva pitanja, kao što su recimo zaštita potrošača i porijeklo i kvaliteta hrane. Čak i kad nisu u stanju identificirati da to dolazi iz EU parlamenta, građani svakodnevno to u životu osjećaju i postaju sve više svjesni koliko se o nekim od najvažnijih pitanja odlučuje u Europskom parlamentu", naglasila je Violeta Simeonova.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović upozorio je kako je najprije potrebno podjednostaviti procedure financiranja zbog kojih je dosad isplaćeno samo oko 20 posto predviđenih sredstava.

- Jedan od najvećih projekata i, da tako kažemo, simbol članstva Republike Hrvatske u EU, svakako je Pelješki most. S boljom koordinacijom kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije se mogu ostvariti bolji rezultati i u ostalim područjima prometa i energetike. Očekujemo i daljnji napredak oko LNG terminala, naglasio je premijerov savjetnik Karlo Ressler.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević dotaknuo se i pitanja rasta euroskepticizma u EU. Smatra kako je Europska unija svojevrsni globalni lider i model za ostale zemlje i mora biti dobra i otvorena za sve.