Babić: "Hard Brexit" može dovesti do nestašice hrane u Britaniji

Neizvjesnost oko izlaska iz EU-a za Britance i dalje traje. Britanski parlamentarci sinoć su glasovali o amandmanima kojima se traže izmjene sporazuma o Brexitu kojeg je s EU-om ispregovarala premijerka Theresa May. O tome su u Dobro jutro, Hrvatska govorili Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti i Marko Babić, pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove i EU HGK.

Sinoć je izglasan amandman
kojim se traže alternativna rješenja za sigurnosni, irski mehanizam, Brkić smatra da je to pokušaj da se pronađe nekakav izlaz, ne vidi da se nešto bitno promijenilo jer je problem Sjeverne Irske stvara političku napetost u Britaniji i razumljivo je da će maksimalno ispregovarati u korist Britanije, a to će biti teško napraviti.

Kazao je da je nemoguća misija računati na sve pogodnosti aranžmana sa zemljama EU-a, a da istodobno nemaju nikakve obveze. Dodao je da je to neodrživa pozicija i nije na tragu dogovora.

Govoreći koliko je Bruxelles fleksibilan, Babić kaže da previše alternativa nema. Naglasio je da je sinoć glasovano o 7 amandmana, no sve što su predložili je da ne žele 'irish back stop', a da žele alternativno rješenje, a nisu artikulirali što to predstavlja. Smatra da je ključan problem britanske strane što zapravo cijelo vrijeme nisu jasno do kraja rekli što žele kada već ne žele to što se nudi.

Brkić kaže da je 'hard Brexit' uvijek na stolu, on ne odgovara ni EU ni Britaniji, a manevarski prostor Therese May je smanjen.

Brexita bez sporazuma se najviše pribojavaju poduzetnici, Babić kaže da oni u inzistiraju na dogovoru koji će definirati buduće odnose između dvije strane. Ako dođe do 'hard Brexita', moglo bi doći do nestašice hrane ili pojedinih proizvoda, dodao je, budući da Britanija uvozi 50% hrane iz Unije.