Tusk i Macron: Bez novih pregovora o 'backstopu'

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako se o sporazumu o razlazu između Velike Britanije i Europske unije ne može ponovno pregovarati nakon što je britanski parlament glasao u prilog tome da se buduće granično rješenje s Irskom, poznato kao "backstop", zamijeni "alternativnim rješenjima", koje parlament nije specificirao.  

- Britanski parlament prihvatio amandman o alternativnom rješenju za "backstop"

"Backstop" ima za cilj ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske, koja spada pod Veliku Britaniju, otvorenom, čemu se snažno opiru mnogi iz redova Konzervativaca britanske premijerke Therese May smatrajući da u sklopu tog rješenja postoji rizik da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.   

- Ugovor o izlasku jest i ostaje najbolje rješenje i jedini način da se osigura uredan izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Backstop je sastavni dio sporazuma o izlasku, a sporazum o izlasku nije otvoren za ponovne pregovore", poručio je Tusk preko svog glasnogovornika.

I Francuska odbacuje ponovne pregovore

I Francuska je odbacila bilo kakve ponovne pregovore o razlazu između Britanije i Europske unije te je pozvala Britaniju da dade kredibilne prijedloge nakon što su se britanski parlamentarci većinski složili oko toga da britanska vlada osigura promjene vezano uz ključni element sporazuma.  

- Sporazum o izlasku i 'backstop' usvojili su zajedno britanska vlada i EU u studenome. O tom se sporazumu ne može ponovno pregovarati. EU je s tim u vezi bila jasna. Ako, s druge strane, Britanija želi razgovarati o budućim odnosima s EU ili otvoriti novi proces (izbore, referendum isl.) koji želi odrediti, EU je za to otvorena, uz poštivanje njenih interesa i vrijednosti, ", priopćio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona