Otvoreno: Kako se financiraju političke stranke i referendumske inicijative?

Kako se financiraju političke stranke i referendumske inicijative? Zašto novinski članci o sumnjivim isplatama u strankama izazivaju napade na novinare? Što nas čeka za četiri mjeseca na izborima za Europski parlament te potkraj godine na predsjedničkim izborima - tek su neka od pitanja na koja su nastojali odgovoriti sudionici emisije.

Marko Biočina
iz Jutarnjeg lista potvrdio je da je novinarka Željka Godeč danas bila na policiji.

- Ondje je bila nakon brojnih uvredljivih i nasilnih komentara njoj upućenih, a vezanih za članak na društvenim mrežama Živog zida. Sasvim sigurno to nije ugodna situacija za nju, ali ne bi bila niti za jednog novinara niti za bilo koju drugu osobu. Željka je iskusna novinarka i siguran sam da će ona nakon nekog vremena krenuti dalje. Najveća šteta bi bila da se ona prestane baviti temom financiranja političkih stranaka ili da se prestane baviti pisanjem o Živom zidu, kazao je Biočina i objasnio kako se i na temelju čega krenulo pisati članak.

Dominik Vuletić iz Živog zida ubacio se i kazao da novinari nisu nikog iz Živog zida kontaktirali kada su pisali članak, dok je Biočina izjavio da ima dokaz o pet poziva prema toj stranci.

Urednik i voditelji Mislav Togonal pitao je Vuletića je li ono što je Živi zid napravio na facebooku zapravo javni linč novinarke, a on je odgovorio "da se  moraju razlikovati komentari od same objave". Vuletić je nastavio i kazao da je financiranje političkih stranaka katastrofalno uređeno.

- Služi za koruptivne aktivnosti, osobito kod HDZ-a. Svjedočili smo raznim slučajevima. Fimi medija je možda najgori. HDZ nikada nije vratio taj novac. SDP koristi nekretnine Saveza komunista. A sada se Živi zid odjednom pojavljuje kao najveći problem lošeg financiranja političkih stranaka u RH, baš kad mu raste popularnost i rejting, kazao je i dodao da "sve to ide iz novine koja je interesno povezana s Hanžekovićevim odvjetničkim uredom". Naglašava i da se spomenuto izvješće odnosi na 2017. godinu, da nije negativno, već samo uvjetno.

Kuščević: Novim zakonom spriječit ćemo nepravilnosti u budućnosti

Lovro Kuščević, ministar uprave, u razgovor se uključio izjavom, govoreći o Živom zidu, da je "ovo jedna stranka uhvaćena do lakta u pekmezu". Navodi da HDZ transparentno vodi svoje poslovanje.

- Ne postoje nikakvi crni fondovi. Stranka je financijski konsolidirana, a to dokazuje i izvješće revizije, kazao je.

Odgovarajući na pitanje urednika Togonala Kuščević je rekao da zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma nije SDP-ov zakon.

- Sve vlade rade na pokušavanju uvođenja reda upravo u ovakvim strankama koje se ponašaju poput Živog zida da bi se spriječile nepravilnosti u budućnosti. Cijeli zakon je kompilacija svih rješenja koja smo do sada imali. To je dobar zakon kojim ćemo na bolji način regulirati financiranje stranaka, referendumskih aktivnosti, propisati obvezu sklapanja ugovora za sve donacije preko 5.000 kn. Uvest ćemo informacijski sustav za nadzor koji će voditi DIP, kako se ovakve stvari više ne bi događale.

Govoreći o doniranju političkih stranaka, neke političke aktivnosti rekao je da se prilikom donacije neće trebati ići kod javnog bilježnika, već potpisati izjavu da ne postoje dugovanja državi.

Izjavio je da inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" "žele i dalje ostati u sivoj zoni. Ne žele transparentno javnosti pokazati tko daje novac i kako je taj novac potrošen".

Kuščević uzvraća Mlinariću: Omogućen je uvid u provjeru potpisa

Luka Mlinarić, GI "Narod odlučuje", uzvratio je da su inicijative opstruirane prilikom provjere potpisa. "Vi ste ti koji ste na temelju svojih proizvoljnih kriterija iskoristili rupe u zakonu o referendumu, kojih ima, i ušli u tu sivu zonu kako biste zapravo obeštetili sve one potpise - više od 400.000 potpisa birača koji su zahtijevali promjenu izbornog sustava".

Kuščević je izjavio da je uvid omogućen.

- Nisu se odazvali, a zakonitost je potvrđena od svih institucija pa i od strane Ustavnog suda. Referendum je jednako politička aktivnost. Nemojmo se zavaravati. Zašto sada ne biste rekli bar tri donatora. Zašto tajite tko vas je financirao, koliko ste dobili, potrošili i koliko vam je novca ostalo.

Grbin: Zlonamjerno je tvrditi da referendumsko odlučivanje nije političko

Peđa Grbin (SDP) kazao je da su političke stranke dužne objavljivati svoja financijska izvješća i podatke o donatorima zato što je to propisano zakonom.

- Zakonska obveza je objavljivati podatke o svojim donatorima i mislim da bi to trebale činiti i građanske inicijative koje na referendumu pokušavaju mijenjati Ustav, zakon i slično. Ustavom RH su definirani načini odlučivanja. Jedan od načina je kada građani odlučuju neposredno putem referenduma. Treba biti zlonamjeran pa tvrditi da referendumsko odlučivanje nije političko. A zašto? Zato što kao zmija noge kriješ tko ti je dao novac, koliko si potrošio, gdje itd. To ova gospoda koja se kunu u narod, a istodobno dijelu naroda nacionalnim manjinama, seksualnim manjinama itd. žele oduzeti prava - upravo to čine, rekao je Grbin.

- Dio zakona koji se odnosi na financiranje referendumske promidžbe nije prepisan iz našeg zakona. No ono što je u preko 90% prepisano je dio koji se odnosi na financiranje političkih aktivnosti i predizborne promidžbe. SDP neće podržati ovaj zakon. Njime se omogućava čitav niz ilegalnih i loših praksi. U jednom članku stoji da će se mijenjati način kojim će se prikazivati financijska izvješća, rekao je Grbin i potom objasnio novčano računovodstvenu metodu, za koju je rekao da bi se za to trebala primjenjivati. Smatra neprihvatljivom i anonimne donacije.

Biočina i Vuletić o odnosu prema komentarima na facebooku

Biočina je potom kazao da se u medijima posluje prema vrlo reguliranom okviru. "Svaki naš tekst je utuživ. Mediji su odgovorni i za komentare koji se pišu na našim stranicama. Mi imamo ljude koji trebaju pročišćavati te komentare", kaže. 

Vuletić je potom kazao da osuđuje komentare objavljene na facebooku Živog zida protiv novinarke Jutarnjeg lista. Na pitanje Biočine zašto se uvredljivi komentari ne izbrišu, Vuletić je rekao da se ne radi o komentarima Živog zida, već ljudi koji posjećuju stranicu te stranke. "Živi zid ima politiku da dopušta potpunu slobodu izgovorene riječi i ne cenzurira nikoga", dodaje.