Europska komisija: Pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu osjetno su pogoršana u siječnju pod utjecajem osjetno lošijeg raspoloženja u sektoru usluga, pokazuje u srijedu objavljeno mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) pao je u siječnju na 112,1 bod, s 114,3 boda koliko je prema revidiranim izračunima Komisije iznosio u prosincu.

Europska komisija redovno u siječnju revidira vrijednosti indeksa u prethodnoj godini, a u aktualnom je izvješću izmijenila i metodologiju izračuna indeksa raspoloženja potrošača. Ujedno je u izračun ESI-ja za EU nakon 10 godina uključila i Irsku.

Vrijednosti mjesečnih ESI-ja za Hrvatsku u protekloj godini smanjene su u prosjeku za nešto manje od tri boda.

U prvom ovogodišnjem mjesecu najviše je pogoršano raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za 4,8 bodova, na 17,1 bod.

Pogoršana su i očekivanja u industriji i među potrošačima, iako u znatno manjoj mjeri. Tako je indeks koji mjeri raspoloženje u proizvodnom sektoru pao za 1,4 boda, na 10,2 boda. Indeks raspoloženja potrošača kliznuo je za 1,3 boda, na minus 7,3 boda.

Snažno su pak poboljšana očekivanja u maloprodaji čiji je indeks poskočio za 5,9 bodova, na 13,7 bodova. Pojačan optimizam iskazali su i menadžeri u građevinskom sektoru, iskazan u rastu indeksa za 2,2 boda, na 17,1 bod.

Pogoršana očekivanja i u EU

Osjetno je u prvom ovogodišnjem mjesecu pao i indeks koji mjeri očekivanja u gospodarstvu Europske unije, za 1,4 boda u odnosu na revidiranu vrijednosti u prosincu, kliznuvši na 106,1 bod.

Blago pogoršanje i u eurozoni

I menadžeri u eurozoni iskazali su slabija očekivanja za gospodarstvo u prvom ovogodišnjem mjesecu, što se pretočilo u pad ESI-ja za 1,2 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu, na 106,2 boda.