Borzan: Čekat ćemo još neko vrijeme na ugradnju dizala novcem EU-a

Danas je posljednji dan za predaju formulara koji je objavljen na stranicama Hrvatske gospodarske komore vezano za iskazivanje interesa za ugradnju dizala u višekatnim zgradama koje ih trenutačno nemaju. Anketa se provodi na temelju zaključaka okruglog stola održanog prošle godine u rujnu, kako bi se vidjelo koliko je građana zainteresirano. 

O toj temi razgovaralo se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s gostima Želimirom Manenicom, dopredsjednikom Hrvatskog koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija, i Biljanom Borzan, zastupnicom u Europskom parlamentu.

Borzan je naglasila kako se u ovu priču krenulo prije tri godine i tek je sada Ministarstvo odlučilo obuhvatiti manji dio zgrada, u sklopu svojeg pilot-projekta, dok se ne promijeni operativni program, odnosno dok nam Europska komisija ne omogući da iz europskih fondova sufinanciramo ugradnju dizala u iznosu od 85 posto.

- Mene zabrinjava sljedeće, ako to bude mali broj zgrada, a potreba je za gotovo 17 tisuća, onda to neće biti dobro, naglasila je.

Borzan ističe da nam Europska komisija još nije dopustila izmjenu operativnog programa zato što smo nedovoljno uspješni u povlačenju sredstava iz fondova.

- Trenutačno nas Europska komisija procjenjuje jesmo li se poboljšali. Ako se utvrdi da jesmo, onda će nam dopustiti izmjenu programa i ove bi se godine mogli raspisati prvi natječaji koji bi se sufinancirali sredstvima iz europskih fondova, rekla je Borzan.

Manenica naglašava kako je do 17. siječnja zaprimljeno 6210 predprijava. Konačni rezultati bit će objavljeni 7. veljače.
Borzan je rekla da cijela ova priča dugo traje, no da se u EU-u ništa ne događa brzo zato što su pravila veoma stroga. 

- U ovom slučaju se radi o našoj Vladi i našem nekorištenju i korištenju sredstava iz fondova EU-a i nitko nam nije kriv za to, istaknula je.

- Zbog sporosti naše administracije i lošeg iskorištavanja europskih fondova morat ćemo čekati još neko vrijeme, zaključila je Borzan.