Poljska: Izvezeno je 2700 kg sumnjivog mesa u EU

Meso životinja koje su ilegalno zaklane distribuirano je u 10 država i na oko 20 lokacija u Poljskoj. To se meso u Poljskoj povlači, a ono u trgovinama je sigurno, rekao je na konferenciji za novinare glavni veterinar Paweł Niemczuk, a prenosi polsatnews na Facebook stranici.

Istaknuo je da je sumnjivo meso izvezeno u Rumunjsku, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španjolsku, Litvu, Portugal i Slovačku.

Glavni sanitarni inspektor Jarosław Pinkas izvijestio je da ne postoji rizik za ljudsko zdravlje jer nema bioloških opasnosti.

Riječ je o ilegalnom klanju bolesnih krava. Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri tjedna u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, gdje je snimio i zatim objavio uznemirujuće snimke - goveda, vidno bolesnih, koja s užetom oko vrata tegle u klaonicu, životinja natiskanih u kamionu, zatim trupova na hrpi i četvrtina mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište. To se dogodilo noću bez veterinarskog nadzora u klaonici u mjestu Ostrów Mazowiecka. Klaonica je zatim zatvorena.

Ukupno je pronađeno 9,5 tona takvog mesa, od čega je oko 2,5 tona prodano u inozemstvu.

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi između 80 i 85 posto.

Poljska otvorila istragu o klanju i prodaji bolesnih goveda

Poljsko državno odvjetništvo u Ostroleki, sjeverno od Varšave, priopćilo je jučer da je pokrenulo istragu o klanju i distribuciji bolesnih goveda u mjesnoj klaonici. Obaviješten o tom slučaju, europski povjerenik za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vytenis Andriukaitis najavio je inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje europskih propisa.

Povjerenik je pozvao zemlje članice koje bi mogle biti povezane sa slučajem da brzo djeluju te zatražio od poljskih vlasti da što prije završe istragu i donesu nužne mjere kako bi zajamčile poštovanje europskih propisa i sankcionirale počinitelje tih "kriminalnih djela" opasnih za javno zdravstvo.

Slovačke su vlasti priopćile da su otkrile najmanje tri šlepera govedine uvezene iz susjedne Poljske za koju pretpostavljaju da bi mogla dolaziti iz te klaonice.
Kakvo meso dolazi na naše stolove - trebamo li se zabrinuti?