Amerikance muči hladnoća, Australce vrućina

Polarni vrlog koji je američki Srednji zapad držao okovanim ledom i prouzročio smrt najmanje 21 osobe polagano slabi i očekuju se ovaj vikend blage temperature, kazali su meteorolozi.

Nakon polarne hladnoće koja je zaustavila rad poštanske službe, zatvorila škole i poduzeća, očekuje se da u ponedjeljak temperature narastu na gotovo 15 stupnjeva C.

Chicago, treći najveći grad u zemlji, u srijedu je drugi put u svojoj povijesti zabilježio najnižu temperaturu, -29 stupnjeva, nakon rekordnih -32 stupnjeva  20 siječnja 1985. U ponedjeljak se očekuje oko 10 Celzijevih stupnjeva.
Polarni vorteks, vrtlog ledenog zraka uobičajen nad Sjevernim polom, spustio se ovaj tjedan do Kanade i američkog Srednjeg zapada.

- Hladni zrak ne odlazi nikamo, jednostavno isparava - rekao je Brian Hurley, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u College Parku u Marylandu.

- Temperature na Gornjem Srednjem zapadu dosegnut će 18 stupnjeva Celzijevih u petak - predviđa Hurley.

Najniža temperatura u četvrtak bila je zabilježena u Cottonu u Minnesoti, minus 48 stupnjeva Celzijevih. Za brojne smrti dužnosnici su u nizu država okrivili polarne hladnoće.

- Broj žrtava rastao je nakon što je u Chicagu zabilježena smrt najmanje devet osoba - rekao je Stathis Poulakidas, liječnik u gradskoj bolnici John H. Stroger Jr.

Gradske željezničke linije koje su bile u prekidu od srijede u petak su ponovno u funkciji, kao i poštanska služba koja nije radila u šest država Srednjeg zapada. Nakon što su tisuće letova bile otkazane ili odgođene, i u zračnom prometu se stanje popravlja pa je otkazano samo 750, a  kasnilo je nešto više od 130 letova, stoji na mrežnoj stranici FlightAware.


A na drugom kraju svijeta...

Siječanj je bio najtopliji mjesec u Australiji od 1910., otkako se ti podaci prikupljaju. Tijekom vala vrućina u nekim je područjima nekoliko dana temperatura bila viša od 40 Celzijevih stupnjeva. Vrućine su izazvale prekid opskrbe električnom energijom u nekim dijelovima zemlje, a cijene struje drastično su skočile. Ekstremne temperature i suša izazvale su pomor životinja.
- Ekstremne temperature nisu rijetkost. Vremenski uvjeti potaknuti su toplim strujanjem zraka na sjeveru, ali i nedostatkom svježine koja je trebala ublažiti vrućinu što smo je iskusili tijekom mjeseca - poručuju iz australske meteorološke službe.