Hrvatske gospodarstvenike zabrinula recesija u Italiji

Hrvatske gospodarstvenike zabrinula je vijest da je Italija ponovno skliznula u recesiju. Ta je zemlja naš najveći trgovinski partner.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih deset mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti milijardu i 700 milijuna eura, a uvezli dvije milijarde 600 milijuna. Ukupna razmjena iznosila je gotovo 4 i pol milijarde. Posljedice pada talijanske ekonomije - hrvatske tvrtke već osjećaju.


Italija je s gotovo pet milijardi eura trgovinske razmjene naše vodeće izvozno tržište. Treći je najveći ulagač u naše gospodarstvo, a Hrvatsku na godinu posjeti više od milijun i dvjesto tisuća Talijana. Naftna ulja, drvo, keramika, tekstil, hrana, dominiraju u trgovinskoj razmjeni.

Četvrto najjače europsko gospodarstvo posustaje. Prvi je to put u posljednjih pet godina da je jedna velika europska zemlja potonula u recesiju. Analitičari ove godine očekuju slabašan rast talijanskog BDP-a od samo 0,6 posto, upola manje od prognoze za eurozonu. Dodamo li tomu golem proračunski deficit i nisku zaposlenost, ne začuđuje širenje zabrinutosti i izvan granica prezadužene Italije.