Dekanić: LNG i turizam mogu zajedno

U emisiji Intervju tjedna Hrvatskoga radija gostovao je stručnjak za energetiku Igor Dekanić s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu.

- Vlada odobrila LNG na Krku, sudjelovat će sa 100 milijuna eura

Posljednjih dana najviše se govori o izgradnji LNG terminala na Krku, nakon odluke Vlade da se započne projekt izgradnje terminala.

Istaknuta je cijena od 234 milijuna eura, te 2021. kao godina kada bi projekt trebao biti završen.

- LNG terminal je priča koja u Hrvatskoj traje već tri desetljeća. Prirodni plin će trebati i Europi i Hrvatskoj barem idućih 20 do 25 godina dok se prelazi na obnovljive izvore energije. Europa ovisi o uvozu plina iz Rusije, a naša domaća proizvodnja pada. Od tri milijarde kubičnih metara plina koji trošimo, oko dvije milijarde uvozimo, a ostalo proizvedemo. Ako tako ostane, za pet godina morat ćemo potpuno uvoziti plin. Na temelju zdravog razuma, logično je da imate više izvora energije za dobavu i više opskrbnih pravaca, ističe Igor Dekanić.

Lokalna zajednica se buni, smatraju da terminal i turizam ne mogu zajedno.

- Pogledajte Španjolsku. U Barceloni imate terminal, rafineriju i kemijska postrojenja. Tamo su postrojenja u Barceloni, Bilbau, Huelvi, Valenciji... Riječ je o gradovima koji su itekako turistički razvijeni, poručuje Dekanić.

Realizira li se projekt po današnjim izrazito strogim kriterijima sigurnosti i funkcioniranja, nema razloga ne vjerovati u njegovu uspješnost, dodaje.

Terminal ne garantira veliko zapošljavanje, bit će od deset do dvadeset eksperata.

- U infrastrukturnim strateškim projektima morate gledati i dugoročnost i ekonomiku. To je stara hrvatska boljka, imate brojne elektrane koje su bile najavljene pa nisu izgrađene pa i taj terminal o kojem se priča već 30 godina, kaže Dekanić.

Poljska gradi novi terminal, Litva također, Italija radi dva nova, poručuje Dekanić dodajući da, neovisno o kapacitetu kojim će raditi, LNG je uvijek potreban.

- Još nitko nije zatvorio LNG terminal, neovisno o potkapacitiranosti. Njihova funkcija u osiguranju energetske sigurnosti ipak je nesporna.