Otvorena 1047. Festa sv. Vlaha

Premijer i brojni ministri u Dubrovniku su i danas imali niz aktivnosti u povodu Dana grada i otvorenja 1047. Feste svetoga Vlaha. Festa je otvorena puštanjem golubica i podizanjem barjaka. U Grad je stigla i predsjednica.

Prije ceremonije otvaranja dubrovački je biskup održao kraći govor pozvavši sve Dubrovkinje i Dubrovčane da ispitaju svoj odnos prema bližnjima i da svoju pozornost u odnosima s drugima stave na bitne, a ne na sporedne stvari - "Ljudi koji su jedni drugima bez obzira na razlike braća i sestre. To je ono što nas može učiniti, ono što nas čini istinski bogatima i to je najbolji plod naše Feste i zalog da će ona i u budućnosti biti Festa", rekao je biskup Mate Uzinić.

Sveti Vlaho zaštitnik je i od bolesti grla. Uz brojne Dubrovčane, grlićanju je pristupio i premijer Andrej Plenković s ministrima. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, premijer je još jednom je istaknuo važnost izgradnje Pelješkog mosta te obnove Zračne luke u Čilipima.

Obilazeći Studentski dom i osnovnu školu u izgradnji te otvorivši novouređeni dio dječjeg vrtića, premijer je spomenuo da Vlada trenutno financira obnovu 500 vrtića diljem zemlje. Obišao je i novouređenu zgradu Državnog arhiva te se sastao s dubrovačkim biskupom Uzinićem.

U popodnevnim satima u Dubrovnik je stigla i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Sastala se s članovima udruge srednjoškolskih ravnatelja i predstavnicima županijske vatrogasne zajednice koji su se postrojili u gradskoj jezgri i podnijeli joj prijavak. Predsjednica će se sastati s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem.

Po dolasku u Dubrovnik, predsjednica je izjavila kako joj je iznimno drago da je Vlada ondje održala sjednicu. Pozdravila je brojne projekte koji su za to područje u tijeku, posebno gradnju Pelješkog mosta.