May će tražiti pragmatično rješenje za Brexit

Britanska premijerka Theresa May najavila je novi dolazak u Bruxelles ojačana novim mandatom, idejama i odlučnošću da s čelnicima Unije postigne bolji sporazum o Brexitu. Tražit će pragmatično rješenje za dogovor na koji bi pristali i Europska unija i britanski parlamentarci. 

Istodobno, britanski mediji objavili su da su u zemlji obnovljeni hladnoratovski planovi za hitnu evakuaciju kraljevske obitelji. Oni su sada prilagođeni uvjetima građanskih nereda ako se oni dogode u slučaju Brexita bez sporazuma.

U članku za Sunday Telegraph May je rekla da se laburistički vođa Jeremy Corbyn složio s njezinim prijedlogom da rješenje problema irske granice, kako je dogovoreno u Sporazumu o izlasku iz Unije, treba mijenjati.

May je napomenula da osluškuje savjete cijele političke scene u Britaniji, od sindikata do gospodarstvenika, u traganju za ostvarivim kompromisom glede Brexita.

- Kada se vratim u Bruxelles, borit ću se za Britaniju i Sjevernu Irsku ojačana novim mandatom, novim idejama i odlučnošću da se pronađe pragmatično rješenje koje će Britancima dati onakav Brexit za kakav su glasovali. Istodobno ću voditi računa o tome da nema tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, rekla je May.

To mi je parlament u utorak navečer rekao da učinim, dodala je May.

Parlament je u utorak glasovao i uskom većinom podupro njezin plan da ponovno pregovara o takozvanom backstopu, dijelu Sporazuma o izlasku koji jamči otvorenu irsku granicu nakon Brexita.

Europska unija tu je ideju već odbila. Nekoliko minuta nakon glasovanja predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je priopćenje u kojem je inzistirao da je sporazum o izlasku Britanije iz Unije, koji sadržava i "backstop", "i dalje najbolji i jedini način osiguravanja zakonitog izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Premijerka će 13. veljače izvijestiti britanski parlament o tijeku pregovora s EU-om.