Izvanredno stanje zbog poplava u BiH

Veći dio Sarajevske, Srednjobosanske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije u Federaciji BiH susreće se s problemom porasta vodostaja rijeka. To uzrokuje plavljenje putova i stambenih objekata. Zbog toplog vremena i naglog topljenja snijega porasli su vodostaji: Bosne, Miljacke, Željeznice i Lašve te njihovih pritoka.

- Sava kod Zagreba narasla 5 metara u jednom danu i izlila se iz korita

Rijeka Bosna dosegnula je vodostaj od 440 centimetara. Izvanredno stanje proglašeno je na području Zenice gdje su najbujale rijeke i potoci prouzročili plavljenje desetaka stambenih objekata, a vodene bujice tamo su odnijele i jednu lokalnu cestu. Rijeka Bosna postala je nekontrolirana vodena masa koja ruši sve pred sobom. Lokalno stanovništvo prst krivnje upire u komunalne službe koje ne održavaju odvodne kanale.

Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen. Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža.

Brojni potoci i rijeke doslovno ruše i nose sve pred sobom. U okolici Bugojna bujica je urušila most. Ništa bolje nije ni u Travniku, odnosno okolnim naseljima. Cestovna infrastruktura nepostojeća, odvodni kanali ni u urbanističkim planovima, pa je cijelo područje postalo veliko jezero.

U Srednjobosanskom kantonu uz nabujale rijeke problemi i s klizištima. Prema prvim podacima, uništeno je nekoliko kuća, no srećom nema ozlijeđenih. Državne službe poručuju kako se u sljedeća dva, tri dana očekuje povećanje vodostaja u slivu Save pa već sada pripremaju stanovništvo na moguće evakuacije.

U očekivanju rješavanja problema nastalih zbog poplava na nivou države, lokalne vlasti jedino mogu proglašavati elementarnu nepogodu. Pa je tako u desetak općina, i to većinom u srednjem dijelu zemlje proglašena i evakuacija za stotinjak obitelji. No kako vodostaj svih rijeka nezaustavljivno raste - postoji opravdani strah od poplava većih razmjera, pa su nove evakuacije realna mogućnost.