Trump brusi govor o stanju nacije

Amerika je u iščekivanju govora o stanju nacije koji će predsjednik Trump održati u utorak. Na Capitol Hillu dočekat će ga oporba koju predvodi iskusna demokratkinja Nancy Pelosi. Nakon najdulje blokade američke Vlade u povijesti, između Trumpa i demokrata, žestoko posvađanih zbog njegove namjere da sagradi zid na granici duž Meksika, na snazi je privremeno primirje koje traje do 15. veljače.

Cure obrisi Trumpova govora u utorak. Glavna poruka bit će optimistična. Predsjednik će pozvati naciju na jedinstvo. Govorit će o onome što čini Ameriku moćnom i velikom. Iako će demokratima najvjerojatnijeponuditi maslinovu grančicu to ne znači da je odustao od proglašenja izvanrednog stanja na granici s Meksikom. Njegov tim radi na tom scenariju, priprema se za tu mogućnost. To bi Trumpu omogućilo da zaobiđe Kongres, povuče novac izravno iz fondova Pentagona. No problem je u tome što takvu njegovu odluku ne podržava ni većina republikanaca u Kongresu, a demokrati bi ju vjerojatno osporili pred sudom. Očekuje se i hladan prijem predsjednika Trumpa u utorak na Capitol Hillu. On voli političku pozornicu, ali najviše voli kada je okružen pristašama.

U Bijeloj kući predsjednikov tim dovršava govor koji će naciji objaviti njegove prioritete u nastavku mandata. Trumpovo izvješće o stanju nacije prošle je godine pratilo 48 milijuna Amerikanaca.

Govor o stanju nacije vrhunski je politički teatar. Demokrati su prošle godine, kao oporba, neslaganje s predsjednikom Trumpom demonstrirali brojnim gestama. Sada su većina u Predstavničkom domu Kongresa.

Iz Bijele kuće poručuju kako će govor predsjednika Trumpa pred Kongresom biti optimističan i pomirljiv. No, Trump nije spreman na kompromis oko pitanja koje je dovelo do najduže blokade američke vlade u povijesti - gradnje zida na granici s Meksikom.

Neki analitičari vjeruju da je do blokade Vlade došlo jer je Trump podcijenio političku snagu Nancy Pelosi.

Čelnica demokrata i dalje ne pristaje na financiranje zida. Predsjednik je u intervju za CBS naziva "jako lošom za zemlju".

U međuvremenu, Bijela kuća priprema opciju koju Kongres ne podržava - uvođenje izvanrednog stanja na granici s Meksikom. Politička bitka Trump - Pelosi nastavlja se.