Raste broj zemalja koje su priznale Guaidoa, Venezuela će preispitati diplomatske odnose s njima

Najmanje je 18 zemalja EU-a - Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Litva, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg - pojedinačno priznalo Juana Guaidoa predsjednikom koji bi imao zadaću organizirati nove izbore, na što je Rusija reagirala rekavši da se radi o stranom uplitanju, javile su agencije.

- Novi prosvjed protiv Madura 
- Na stanje u Venezueli utječu i unutarnji i vanjski akteri

Venezuela je objavila da će preispitati svoje diplomatske odnose s europskim državama koje priznaju oporbenog vođu Juana Guaidoa, priopćilo je venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Caracas će u cijelosti preispitati bilateralne odnose s tim vladama počevši od ovog trenutka dok one ne odustanu od potpore pučističkim planovima - navodi se u priopćenju.

Nicolás Maduro zatražio je od pape Franje posredovanje u političkom sporu nastalom u toj južnoameričkoj zemlji.

- Rim spriječio prihvaćanje zajedničkog stajališta EU-a o Venezueli

- MVEP osudio kršenje ljudskih prava i nasilje u Venezueli

Bivša kolonijalna sila Španjolska bila je prva europska država koja je priznala oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao predsjednika Venezuele te je zatražila od njega da u najkraćem roku raspiše izbore.

- Danas se navršilo osam dana kako je Španjolska s drugim europskim partnerima zatražila od režima Nicolasa Madura raspisivanje slobodnih, demokratskih i transparentnih predsjedničkih izbora. S obzirom na to da je došao taj dan i da nije napravljen nijedan korak prema tome, španjolska vlada službeno priznaje predsjednika venezuelanskog parlamenta Guaidoa kao predsjednika Venezuele, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez na konferenciji za medije u Madridu koja je trajala sedam minuta i na kojoj nije bilo dopušteno postavljati pitanja.

- Demokratski legitimitet Juana Guiadoa proizlazi iz toga što je on predsjednik parlamenta, dodao je.Velika Britanija također je priznala Guaidoa, objavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt. Nicolas Maduro nije sazvao predsjedničke izbore unutar roka od 8 dana koji smo postavili, objavio je Hunt na Twitteru.

- Stoga Velika Britanija zajedno s europskim saveznicima priznaje Guaidoa kao prijelaznog ustavnog predsjednika, dok se ne održe vjerodostojni izbori, kazao je Hunt.Švedska je također objavila da priznaje Juana Guaidoa. 

- U ovoj situaciji podupiremo Guaidoa i smatramo ga legitimnim prijelaznim predsjednikom, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom za švedski radio.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru je napisao "Guaido se može osloniti  na našu punu potporu u svojim naporima da uvede demokraciju u Venezueli koja predugo trpi zbog lošeg upravljanja socijalista i nedostatka pravne države".Danski ministar vanjskih poslova kazao je da njegova zemlja priznaje čelnika Nacionalne skupštine kao privremenog predsjednika Venezuele do novih slobodnih i demokratskih izbora.

Njemačka i Nizozemska također su priznale Guaidova, a sve većem broju europskih zemalja priključile su se i Latvija i Litva jer EU želi, kako je tvitao litavski ministar vanjskih poslova, da se u Venezuelu vrate "demokracija i vladavina prava".

Kanadski premijer Justin Trudeau je na otvaranju sastanka Limske skupine najavio pomoć od 53 milijuna kanadskih dolara (35 milijuna eura) za venezuelski narod.

Osmodnevni rok koji su europske zemlje dale predsjedniku Maduru da sazove izbore istekao je u nedjelju. Maduro je isti dan odbacio ultimatum rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegova protivnika Guaidoa. 

- Zbog čega bi Europska unija govorila jednoj zemlji koja je već organizirala izbore da ponovi predsjedničke izbore, zato što nisu pobijedili njezini saveznici s desnice, rekao je Maduro koji je za španjolsku televiziju intervju dao iz Caracasa.

Kremlj je objavio da priznanja Juana Guaidoa predstavljaju strano uplitanje i da Venezuelci, a ne strane zemlje, trebaju sami riješiti svoje domaće političke probleme.

- Na priznanje Guaidoa "gledamo kao na pokušaje da se ozakoni uzurpacija moći, izravnim i neizravnim miješanjem u unutarnja pitanja Venezuele - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- To ni na koji način ne pomaže mirnom, učinkovitom i održivom rješenju krize koja potresa Venezuelu - dodao je.