Papa u Abu Dhabiju osudio nasilje u ime religije i pozvao na prekid ratova

Papa Franjo pozvao je na prekid ratova na Bliskom istoku, u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji, osudivši u svom govoru na međuvjerskom skupu u Abu Dhabiju one koji nasilje čine u ime vjere.

- Bratstvo među ljudima postavlja pred nas, predstavnike vjere, da bez oklijevanja osudimo svaki, pa i najmanji oblik nasilja. Nasilje se ne može opravdati u ime vjere, poručio je Sveti Otac.

- Rat može stvoriti samo bijedu i nevolju, a oružje može donijeti samo smrt, rekao je Papa na međuvjerskom skupu koji je u Abu Dhabiju okupio stotine predstavnika različitih vjera. Napose tu mislim na Jemen, Siriju, Irak i Libiju, rekao je papa Franjo.

Šeik Ahmed al-Tayeb, vrhovni imam egipatske džamije i sveučilišta Al-Azhar, pozvao je muslimane na Bliskom istoku da "prigrle" lokalne kršćanske zajednice.

- I dalje svugdje prigrljujte svoju braću, kršćanske građane, jer oni su partneri u našoj naciji, poručio je vjernicima tijekom govora na televiziji, s ceremonije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na kojoj je sudjelovao i papa Franjo.

Zatim se obratio kršćanima kojima je rekao: "Vi ste dio ovog naroda. Vi ste građani, ne manjina. Vi ste građani s punim pravima i odgovornostima".
Pozvao je i muslimane na zapadu da se integriraju u svoje zemlje domaćine i poštuju lokalne zakone.

Egipat se u borbi protiv islamskih militanata oslanjao na klerike Azhara koji je 2017. bio domaćin papi Franji kako bi se poboljšali odnosi između kršćana i muslimana. Riječ je o instituciji koja se smatra glavnim autoritetom sunitskih muslimana, a čije je sveučilište jedno od najprestižnijih islamskih obrazovnih institucija.