Rim spriječio prihvaćanje zajedničkog stajališta EU-a o Venezueli

Italija je spriječila prihvaćanje zajedničkog stajališta Europske unije o priznavanju legitimiteta predsjedniku venezuelske Narodne skupštine za raspisivanje novih predsjedničkih izbora nakon odbijanja predsjednika Nicolasa Madura da raspiše nove izbore.

-
Zajedničke izjave EU-a sigurno neće biti jer se neke zemlje članice tomu protive - upozorio je španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borell na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu, gdje sudjeluje na ministarskom sastanku EU-a i Arapske lige na kojemu se priprema susret na vrhu u Sharm el Sheikhu.

Četiri diplomatska izvora potvrdila su za AFP da je takvu zajedničku izjavu nemoguće donijeti. Italija je odbila potvrditi tekst izjave, dodali su ti izvori. I Grčka je izrazila sumnju.

MVEP osudio kršenje ljudskih prava i nasilje u Venezueli

Europska unija je donijela zajedničko stajalište prije deset dana - podsjetila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini. Nema nikakve potrebe za novim - rekao je za AFP u povjerenju europski diplomatski izvor.

- No zemlje članice koje su predsjedniku Maduru dale osam dana, do nedjelje, da pristane organizirati nove izbore, htjele su vidjeti postoji li nakon njegova odbijanja mogućnost da 28 zemalja ide dalje u priznavanju uloge Juana Guaidoa. Zato su htjeli osnažiti zajedničku izjavu prihvaćenu prije deset dana i potvrditi odluke pojedinih članica da predsjedniku venezuelske Narodne skupštine priznaju legitimitet za organiziranje novih izbora - dodao je diplomat.

No Italija je odbila potvrditi predložen tekst ocijenivši ga "upletanjem" EU-a u venezuelsku unutarnju politiku.

- Više nema zajedničke vanjske politike EU-a - rekao je za AFP ministar koji je htio ostati anoniman.

Najmanje je četrnaest zemalja EU-a - Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Litva, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg - pojedinačno priznalo Juana Guaidoa predsjednikom koji bi imao zadaću organizirati nove izbore.