Guaido zahvalio Vladi Republike Hrvatske

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido zahvalio je hrvatskoj vladi jer ga je dan prije podržala kao privremenog predsjednika premda je prema ustavu te južnoameričke zemlje i dalje legitimni predsjednik Nicolas Maduro.

- Raste broj zemalja koje su priznale Guaidoa, Venezuela će preispitati diplomatske odnose s njima
- Venezuelke i Kovačević za HRT analiziraju Madura i Guaidó
- Novi prosvjed protiv Madura 

-
Zahvalni smo vladi Hrvatske na potpori Nacionalnoj skupštini Venezuele i spašavanju demokracije koju promoviramo temeljem svojeg ustava, napisao je Guaido na Twitteru. Slične poruke prethodno je uputio i drugim zemljama koje su ga podupirale.Hrvatska je jučer podržala Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele premda je njegovo samoproglašenje predsjednikom prema ustavu te južnoameričke zemlje pravno dvojbeno. Guaido, koji se proglasio predsjednikom 23. siječnja, svoj legitimitet temelji upravo na ustavu Venezuele, odnosno na njegova dva članka.

Hrvatska je jučer postala jedna od 19 među 28 zemalja Europske unije koja je priznala Guaidoa za privremenog predsjednika.

Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, nacionalnu skupštinu i njezina predsjednika, da u skladu s ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske izbore predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija, navedeno je u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Maduro je u svibnju 2018. pobijedio na predsjedničkim izborima osvojivši drugi mandat.