Merkel se susrela s japanskim carem Akihitom

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se s japanskim carem Akihitom prije završetka dvodnevnog posjeta Japanu.

Na početku sastanka u Carskoj palači u srcu Tokija, Merkel se lagano naklonila 85-godišnjem caru, odjevenom u jednostavno crno odijelo, dok su se rukovali. 

- Povući ću se s prijestolja ovog proljeća. To će biti prva abdikacija u više od 200 godina još od cara Kokakua, koji je odstupio 1817., rekao je car kancelarki.

- Pratila sam vaše novogodišnje čestitke na njemačkoj televiziji. Vjerujem da ćete nedostajati japanskim građanima, koji će pokazati razumijevanje za vašu poodmaklu dob, rekla je Merkel caru koji planira odstupiti 30. travnja. To je bio njihov treći susret. 

Merkel je u Japan stigla u ponedjeljak, a susrela se i s carevim starijim sinom, princom Naruhitom. Naruhito će preuzeti prijestolje 1. svibnja. U razgovoru sa studentima sa Sveučilišta Keio u Tokiju, Merkel je rekla da Njemačka i Japan rade na reformiranju Svjetske trgovinske organizacije u vrijeme sve većih globalnih trgovinskih tenzija.

Njemačka vlada trenutačno prati trgovinski spor SAD-a i Kine, za koje kaže da su "vrlo veliki igrači" u svjetskoj trgovini. Manja potrošnja u Kini kao rezultat trgovinskog sukoba s SAD-om trenutačno će se osjetiti u Njemačkoj i Japanu.
- Kina mora preuzeti veću odgovornost radi mirnog svjetskog poretka, poručila je Merkel studentima.