Nestvarni prizori iz SAD-a: vruća voda u zraku

Zbog polarnog vrtloga temperatura se u Chicagu spustila na -28 Celzijevih stupnjeva, no zbog vjetra osjećaj hladnoće bio je kao da je riječ o 50 stupnjeva ispod ništice. Rijeka Chicago pretvorila se u "klizalište", zbog čega je angažiran ledolomac vatrogasne službe.

Hladnoća koja je zahvatila 27 saveznih država na srednjem zapadu i sjeveroistoku SAD-a odnijela je više od 20 života.

Zbog prometnih nezgoda zatvorene su brojne državne ceste. Privremeno je prekinuta dostava pošte, zatvorene su škole, vrtići, uredi, otkazane tisuće letova.

Zabilježeni su i mnogi nestvarni trenutci - u Wisconsinu je otac djeci demonstrirao što se dogodi kada se vrela voda baci u zrak na iznimno niskoj temperaturi (snimka u videoprilogu).

Velik broj znanstvenika smatra da je polarni vrtlog posljedica ubrzanog otapanja leda na Arktiku. Neki pak tvrde da podaci pokazuju dugu povijest iznimnih hladnoća u srcu SAD-a. U jednom se većina slaže: klimatske su promjene kompleksan fenomen.

- Vrijeme nije klima, i ono što imamo ovdje je relativno normalna epizoda. Prilično je hladno, ali odete li 40 godina unatrag, naći ćete slične temperature u nekim dijelovima Sjedinjenih Država. Je li to povezano s klimatskim promjenama, teško je reći, kaže William Murray,  direktor za energetske politike R Street Instituta.

Američka nacionalna agencija za oceanografiju i atmosferu polarne hladnoće u SAD-u nedvojbeno povezuje s klimatskim promjenama. Znanstvenici objašnjavaju da te promjene povećavaju količinu vodene pare u zraku, što je jedan od čimbenika koji uzrokuju takvo zahladnjenje.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da za vrijeme iznimnih hladnoća budu oprezni i ostanu u svojim domovima. Istodobno je još jednom potvrdio svoju skepsu prema klimatskim promjenama. Za razliku od predsjednika broj građana koji vjeruje u fenomen globalnog zagrijavanja sve je veći.

Nakon blagdanske potrošnje u siječnju, nastavak zime američkoj ekonomiji tradicionalno donosi blago usporavanje. Koliku je štetu polarni vrlog nanio gospodarstvu, znat će se tek na kraju ovog tromjesečja. Zbog iznimne hladnoće u prvom tromjesečju 2014. BDP se smanjio za jedan posto.

Pogledajte videoprilog Branke Slavice emitiran u emisiji Global: