Djeca i zamke na internetu

Pametni telefoni, tableti, računala. Internet i društvene mreže postali su sastavni dio života djece i mladih. Pri tome jako mijenjaju granice privatnoga i onoga što postaje javno. Istraživanja govore da je svako treće dijete u Hrvatskoj izloženo neprimjerenom sadržaju, ali i zlostavljanju putem interneta.

U povodu međunarodnog Dana sigurnijeg interneta gosti Teme dana bili su predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak te Ivo Majerski iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

- Djeca su svjesnija nego prije zamki na internetu jer se posljednjih 10-tak godina puno više govori. No djeca i dalje idu s prekomjernom dozom povjerenja prema nepoznatim  osobama, prihvačajući njihova prijateljstva i zbližavajući se s osobama koje ne znaju u stvarnom životu kroz digitalne platforme.

I kod nas, kao i u svom ostalim zemljama ima toga da djeca objavljuju svoje intimne fotografije. Problem je što vrlo često mladi ne znaju da dijeljenje takvih eksplicitnih fotografija na kojima su maloljetne osobe, uglavnom djevojke, ustvari spada u domenu distribucije dječje fotografije. Prije godinu dana je u Danskoj zbog toga optuženo gotovo tisuću djece zbog toga. Mislim da nisu svjesni rizika da to nije šala, da nije igra i da ostavlja ozbiljne posljedice. Pogotovo što je vrlo teško takav materijal i takve fotografije maknuti s interneta, istaknuo je Ramljak. 

Najvažnije je edukacija, istaknula je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.