Papa priznao - svećenici zlostavljali redovnice

Papa Franjo je priznao u utorak da su svećenici i biskupi spolno zlostavljali redovnice, odgovarajući na pitanje novinarke u zrakoplovu kojim se vraćao s pohoda Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

-
Bilo je svećenika i biskupa koji su to činili", priznao je Papa koji sve dosad nije izravno govorio o tom problemu za koji je rekao da je još aktualan unutar Crkve.

Po njegovim riječima, ta je pojava prisutna "posvuda", a posebno u "nekim novim redovima i na nekim područjima". - Odavno radimo na tome. Neke smo svećenike privremeno udaljili s dužnosti zbog toga, rekao je Sveti Otac ne navodeći imena ni zemlju o kojoj je riječ.

- Ne znam je li (kanonski) proces završen, ali smo raspustili nekoliko ženskih crkvenih redova koji su bili usko povezani s tom korupcijom, dodao je, istaknuvši da Crkva ne može nijekati ono što se dogodilo.

- Moramo li činiti više? Da! Imamo li volje za to? Da!", istaknuo je Papa.

Jorge Bergoglio je odao priznanje svom prethodniku Benediktu XVI. koji je imao - odvažnosti da raspusti jedan ženski red u kojemu se ustalio ropski odnos prema ženama, do te mjere da su svećenici i utemeljitelj iskorištavali žene kao seksualne robinje.

Smjerao je na probleme u francuskom redu Kontemplativnih sestara svetog Ivana, rekao je nakon konferencije ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice.
Mislio je i na još jedan crkveni red odgovoran za "spolnu i gospodarsku korupciju" o kojoj je papa Benedikt XVI. htio provesti istragu. - Bio je to čovjek snažne osobnosti. Bio je dosljedan, istaknuo je.