Tusk: Zagovornici Brexita zaslužuju posebno mjesto u paklu

Europska unija neće ponovno pregovarati o Brexitu, poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kao i to da oni koji su promicali izlazak Britanije bez razumijevanja kako da ga provedu zaslužuju posebno mjesto u paklu.

Tusk
je govorio dan uoči dolaska britanske premijerke Theresa May u Bruxelles gdje želi dogovoriti izmjene u već dogovorenom sporazumu s obzirom na to da su ga britanski zastupnici odbili potvrditi i posve je neizvjesno kako će završiti razdruživanje od Europske unije iako je do predviđenog roka 29. ožujka samo sedam tjedana. Odbivši još jednom Mayin prijedlog da se ponovno pregovara o Brexitu, posebice o spornom "backstopu" na granici s Irskom, Tusk je ponovio da bi volio da London odustane od izlaska, ali i poručio da je Europska unija spremna i za scenarij razdruživanja bez dogovora. Tusk ipak ne vjeruje da je odustajanje od izlaska moguć scenarij jer su Brexitu predani i premijerka i čelnik britanske oporbe.

- Pitam se kako izgleda to mjesto u paklu u koje će otići oni koji su promicali Brexit bez ikakve ideje kako ga sigurno provesti, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s irskim premijerom Leom Vardkarom. Ta njegova opaska, koja će zacijelo razljutiti zagovornike Brexita, objavljena je na njegovu računu na Twitteru.Odgovorio mu je Nigel Farage, eurozastupnik i bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP koja je pritiskala britansku vladu da raspiše referendum o Brexitu. 

- Nakon Brexita oslobodit ćemo se neizabranih, arogantnih nasilnika kakav si ti - već to mi se čini kao raj, odgovorio je Farage. 

Irski premijer Varadkar rekao je da je sporazum o razdruživanju koji je May dogovorila s Bruxellesom "najbolji moguć". 

- Britanska politička nestabilnost još je jedan dokaz zbog čega je backstop potreban, rekao je Varadkar.

Backstop je najveća zapreka ratifikaciji sporazuma zbog čega je sredinom siječnja velikom većinom glasova britanski parlament odbio potvrditi sporazum. Naknadno su britanski zastupnici prihvatili traženje da se ponovno pregovora o zaštitnom mehanizmu, koji osigurava da ne dođe do uspostave fizičke granice na irskom otoku.

Backstop je zaštitni mehanizam,  jamstvo da nakon izlaska Velike Britanije neće biti ponovno uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenoj Kraljevini. Bio bi aktiviran samo u slučaju da u prijelaznom razdoblju koje nakon sporazuma o razdruživanju traje do kraja 2020. ne bude pronađeno neko inovativno rješenje koje bi otklonilo potrebu za uspostavu graničnih kontrola.

Backstop predviđa da Velika Britanija i EU čine jedinstveno carinsko područje i stoga nema potrebe za uvođenjem graničnih kontrola.

On po svojoj prirodi ne može biti vremenski ograničen jer u tom slučaju prestaje biti ono što jest, jamstvo da neće doći do uspostave granice. Međutim, mogućnost da Velika Britanija ostane trajno u carinskoj uniji s EU-om posve je neprihvatljiva zagovornicima izlaska iz EU-a, koji su u referendumskoj kampanji upravo mogućnost sklapanja trgovačkih sporazuma s trećim zemljama isticali kao najveću dobit od napuštanja EU-a.

Varadkar se nakon Tuska susreo i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. I nakon tog sastanka poručeno je kako ispregovarani sporazum o razdruživanju Velike Britanije "najbolji i jedini mogući" i da nije moguće o njemu ponovno pregovarati. Juncker je na novinarski upit komentirao Tuskovu izjavu.

- Ja sam manje katolik od mog prijatelja Donalda. On čvrsto vjeruje u raj, a prema tome i u pakao. Ja vjerujem u raj, ali ne i u pakao, osim ovoga koji ovdje proživljavam, odgovorio je Juncker.