Venezuela blokirala kamione s humanitarnom pomoći na granici

Ujedinjeni narodi upozorili su da se humanitarna pomoć za Venezuelu ne smije politizirati, nakon što su Sjedinjene Države poslale hranu i lijekove na granicu sa susjednom Kolumbijom koju je Venezuela blokirala.

Pomoć je zatražio oporbeni vođa i samoproglašeni predsjednik Juan Guaidó, no Madurova vlada odbija priznati da je zemlja u humanitarnoj krizi i tvrdi da su za gospodarske probleme krive sankcije.

Venezuela se bori s glađu, bolestima i hiperinflacijom koja bi u 2019. mogla dosegnuti deset milijuna posto.

Slovačka povukla priznanje Guaida

Slovačka je povukla priznanje Juan Guaidó kao privremenog predsjednika Venezuele, pridruživši se skupini zemalja na čelu s Italijom koje su prekinule koordiniranu akciju Europske unije i Sjedinjenih Država za njegovo priznavanje. Slovačke vlasti smatraju da njihova zemlja treba ostati neutralna.

A Guaidó je zatražio od čelnika talijanske vladajuće koalicije da se sastanu s njegovim izaslanicima u pokušaju da dobije potporu Italije.  Desnopopulistička Liga poduprla ga je, ali koalicijski partner, populistički Pokret 5 zvijezda to nije učinio.

Opozicija u Venezueli odbija dijalog i kontaktne skupine

Venezuelanski parlament, u kojem većinu mjesta drži oporba, donijela je deklaraciju kojom odbija "bilo kakav dijalog ili kontaktnu grupu koji bi produžili patnju naroda, priopćio je predsjednik parlamenta i samoproglašeni predsjednik države Juan Guaidó.

Odluka je donesena dan uoči sastanka u glavnom urugvajskom gradu Montevideu gdje nekoliko vlada EU-a i Meksiko namjeraju razgovarati o političkon rješenju krize u Venezueli.

Guaido i njegove pristaše odbijaju to posredovanje pa su u utorak priznali deklaraciju Grupe iz Lime, skupine koju čine neke latinoameričke zemlje i Kanade, koja je priznala Guadióa za privremenog predsjednika te naftom bogate južnoameričke zemlje.

- Odobrili smo sporazum koji priznaje podršku Grupe iz Lime i zemalja Europe. Njime odbijamo bilo kakav dijalog ili grupu za kontakt koji produljuje patnju naroda. Jedini cilj je ukidanje uzurpacije, prijelazna vlada i slobodni izbori", poručio je Guaido na Twitteru.

On se 23. siječnja proglasio predsjednikom Venezuele te je najavio sazivanje predsjedničkih izbora "u najkraćem roku".