Amerikanci navodno zainteresirani za Agrokor, Horvat se sastaje s Peruškom

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je kazao da nema relevantne informacije o zainteresiranosti američkog investicijskog fonda za refinanciranje roll-up kredita Agrokora, moguće i za vlasničko restrukturiranje, te najavio da će se sastati nakon sjednice Vlade s izvanrednim povjerenikom Agrokora Fabrisom Peruškom.

Jutarnji list danas piše da je američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku zainteresiran za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s izvanrednom upravom koncerna.

Taj list navodi i da prema nekim informacijama HPS želi sudjelovati u vlasničkom restrukturiranju Agrokora.Ministar Darko Horvat uoči sjednice Vlade kazao je da nema relevantne informacije o tome te najavio da će nakon sjednice imati kratki sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom.

- Ono što ja znam je da se izvanredna Uprava u ovom trenutku intenzivno zalaže za refinanciranje predmetnog roll-up kredita, koji u ovom trenutku je dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti u nekoliko sljedećih mjeseci. Tko će biti i na kakav način će bit odabran, siguran sam da će vam kolega Peruško pravovremeno dati sve relevantne informacije, rekao je Horvat.

Ministar financija Zdravko Marić pak rekao je da nema nikakve informacije o mogućem ulasku Amerikanaca u Agrokor te dodao da i inače ne komentira događaje oko te tvrtke.

Sberbank: Dospjeli dug porastao zbog "restrukturiranja velikog trgovačkog lanca"

Iznos dospjelog neplaćenog duga prema Sberbanku povećan je u siječnju ove godine za 73 milijarde rubalja (oko 7,25 milijardi kuna), pokazuju izvještaji te kreditne institucije za prošli mjesec, a ta najveća ruska državna banka priopćila da je razlog njegova rasta restrukturiranje velikog međunarodnog trgovačkog lanca, što ruski mediji povezuju s Agrokorom.

Prema Sberbankovu priopćenju za medije, jedan od čimbenika koji je utjecao na rast zakašnjelih plaćanja je "postupak planiranog restrukturiranja duga velikog međunarodnog trgovca na malo" te je taj rast u tom smislu privremen.