Maduro zaustavio dovoz američke humanitarne pomoći

Nakon sastanka vezano za rješavanje krize u Venezueli, koji se održao u Urugvaju, predstavnici europskih i latinskoameričkih zemalja pozvali su na dijalog i slobodne predsjedničke izbore, tražeći od međunarodne zajednice da se suzdrži od izravne intervencije. Istodobno Madurova vojska blokirala je most na venezuelsko-kolumbijskoj granici kako bi zaustavila dovoz američke humanitarne pomoći.

Ima kome pisati, bar tako on misli, venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro. U ime svog naroda, onom Sjedinjenih Američkih Država, piše kako njihova zemlja "pokušava proširiti istu mržnju koju je pokazivala prema Vijetnamu." Dodaje i da on "nije tajkun, nego radnik razuma i srca koji predsjeda novom Venezuelom ukorijenjenom na modelu unutarnjeg razvoja i društvene jednakosti koju je 1998. stvorio njegov uzor, Hugo Chávez,  potaknut bolivarskim nasljeđem." Čita to predsjednik koji ne želi odstupiti sa svoje funkcije, na skupu pristaša u središtu podijeljenog glavnoga grada svoje podijeljene zemlje - Caracasa.

- Zbog naših golemih naftnih resursa, minerala i drugog velikog bogatstva, oni guraju međunarodnu koaliciju na čelu s imperijalističkom vladom Sjedinjenih Država, kako bi mogli počiniti čin ludila, vojno napasti Venezuelu, pod lažnim izgovorom - humanitarnom krizom koja ne postoji - poručuje.

Sve su oči sada uperene na most koji dijeli Venezuelu i Kolumbiju. Na njemu je venezuelska vojska, a s kolumbijske strane, u Cúcuti, zaustavljen konvoj američke humanitarne pomoći. Predsjednik Maduro blokira prvu pomoć koju je organizirao njegov mladi konkurent, oporbeni čelnik i samoproglašeni predsjednik Juan Guaidó. Uvjeren je da će ga nadjačati prikupljanjem 10 milijuna potpisa potpore.

- Ići ćemo u Washington, ići ćemo u Bijelu kuću donoseći više od 10 milijuna potpisa koji pozivaju na poštovanje Venezuele, zahtijevajući mir za Venezuelu - kaže Maduro.

SAD je, pak, ukinuo sve vize zastupnicima Ustavotvorne skupštine koju nadzire vlada.

Odugovlačenje s dostavom humanitarne pomoći u zemlju koja gladuje, pa je napuštaju milijuni ljudi, događa se u trenutku dok iz glavnoga gradu Urugvaja - Montevidea, sa sastanka Međunarodne kontaktne skupine, europski i latinskooamerički članovi poručuju kako je "ključno obnoviti punu demokraciju u Venezueli i održati izbore što je prije moguće."