Umro nobelovac Manfred Eigen, dopisni član HAZU-a

Njemački kemičar dr. sc. Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1967. i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je u 92. godini, izvijestio je u petak Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Manfred Eigen rođen je u Bochumu 9. svibnja 1927., a umro je u u srijedu 6. veljače ove godine.

Studij fizike i kemije završio je u Göttingenu gdje je 1951. i doktorirao. Od 1953. radio je u Institutu za fizikalnu kemiju "Max Planck" u Göttingenu gdje je bio i ravnatelj od 1964., a 1971. potaknuo je osnutak Instituta za biofizikalnu kemiju "Max Planck" kojemu je bio na čelu do 1995.

Eigen je istraživao regulacijske mehanizme enzimskih reakcija i uveo relaksacijske tehnike za istraživanje izrazito brzih kemijskih reakcija (trajanja oko milisekunde) izazvanih vrlo kratkim energetskim udarima.

Za to je postignuće 1967. dobio Nobelovu nagradu za kemiju, zajedno s britanskim kemičarima Ronaldom Georgeom Wreyfordom Norrishom i Georgeom Porterom.

Poslije se bavio evolucijom bioloških makromolekula te uspostavio novo područje biotehnologije - evolucijsku biotehnologiju.

U Institutu "Max Planck" u Göttingenu kod Manfreda Eigena usavršavala se i hrvatska kemičarka i biofizičarka s Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) u Zagrebu prof. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak (1939.- 2009.) koja je uz Eigenovu pomoć 1991. organizirala Apel za mir u Hrvatskoj koji su potpisala 124 dobitnika Nobelove nagrade, među kojima i hrvatski nobelovac Vladimir Prelog, dvostruki nobelovac Linus Pauling, bivši njemački kancelar Willy Brandt, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, tibetanski vjerski poglavar Dalaj lama i brojni drugi.

Upravo je dr. Greta Pifat-Mrzljak svojedobno u jednom intervjuu u kojemu su hrvatski znanstvenici govorili o knjigama, koje su na njih najviše utjecale, spomenula knjigu nobelovca Manfreda Eigena Das Spiel (Igra) koja obrađuje teme našega vremena u refleksiji prirodoslovlja preko prirodnih zakona i evolucije.

Manfred Eigen izabran je 1992. za dopisnoga člana HAZU-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Trenutačno su još trojica nobelovaca dopisni članovi ove vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanove - kemičari Jean-Marie Lehn i Robert Huber te fizičar Carlo Rubbia.