SAD sugerira uzajamno priznanje Beograda i Prištine

SAD je nastavio s diplomatskim pritiskom na Beograd i Prištinu da ponovno sjednu za pregovarački stol i vrate se dijalogu o rješenju kosovskog pitanja, a u ime Washingtona to su u petak zajednički zatražili veleposlanici SAD-a u Srbiji i na Kosovu, koji kao središte očekivanog sporazuma dviju strana sugeriraju "uzajamno priznanje".
Vrijeme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije s obje strane i da se se Beograd i Priština vrate dijalogu koji vodi EU-u, te da se obje strane odvažno opredijele za mir i uzajamno priznanje, poručili su američki veleposlanici u Srbiji Kyle Scot i u Kosovu Philip Cosnet u autorskom tekstu koji danas istovremeno objavljuju beogradska Politika i prištinski Zeri.

- Ako tako učinite, optimisti smo da možete postići povijesni sporazum o normalizaciji u 2019., istaknuli su Scot i Cosnet u tekstu objavljenom samo mjesec i pol nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odvojenim pismima ohrabrio predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija da je "dogovor dostižan".

Dvojica veleposlanika naveli su kako Srbija i Kosovo imaju punu potporu SAD-a i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu da "Beograd i Priština izgrade neophodno povjerenje kako bi se uobličio i primijenio sveobuhvatni sporazum.

- Kao američki veleposlanici u Beogradu i Prištini uvjereni smo da trezveno političko vodstvo, koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova, u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje. Taj uspjeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji, istaknuli su veleposlanici Scot i Cosnet.

Veleposlanici naglašavaju kako se SAD uključio u proces kako bi osigurao da se uobliči i provede održivi sporazum, istaknuli su ambasadori, uz ocjenu da status quo sputava ekonomski i politički napredak obiju zemalja i navodi stručne i mlade ljude da sebi potraže budućnost u stabilnijim državama s dinamičnijim gospodarstvom.

- Umjesto njih, organizirani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha i postaju prijetnja regionalnoj i europskoj sigurnosti, naglašavaju veleposlanici SAD-a u Beogradu i Prištini.