Bošnjaković razgovarao o budućnosti pravosudne suradnje u EU

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak je na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije razgovarao o budućnosti pravosudne suradnje u području građanskog i trgovačkog prava te unaprjeđenju suradnje i prikupljanju elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Ministri pravosuđa razmijenili su mišljenja o budućnosti pravosudne suradnje u području građanskog i trgovačkog prava, s obzirom na široki obim pravne stečevine te završetak tekuće zakonodavne aktivnosti Europskog parlamenta u svibnju 2019. i završetka aktualnog mandata Europske komisije u listopadu 2019.

Slijedom toga, ministri su iznijeli svoja stajališta vezana uz područja koja su već uređena, ali još ima prostora za poboljšanje te im je dana mogućnost iznošenja prijedloga uređenja onih pravnih instituta čija se primjena na europskoj razini ukazuje korisnom i poželjnom, izvijestilo je ministarstvo.

Dodaju i da su nastanku izneseni prijedlozi o daljnjem unaprjeđenju pravosudne suradnje u kaznenim stvarima u zajedničkom pravnom području EU. U tom kontekstu, dodaju, ministri su pozvani predložiti daljnje mjere u cilju unaprj­eđenja primjene određenih instrumenata uzajamnog priznavanja i jačanja međusobnog povjerenja, pritom uzimajući u obzir recentnu praksu Suda Europske unije te potrebu za uvođenjem modernih tehnologija u području kaznenog pravosuđa.

- Ministri su razmijenili i stavove o prikupljanju elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima, uzevši u obzir potrebu zaštite prava pojedinaca u kibernetičkom prostoru kroz učinkoviti odgovor kaznenog zakonodavstva te u kontekstu sudjelovanja u pregovorima u svrhu usvajanja Drugog dopunskog protokola Konvenciji Vijeća Europe o kibernetičkom kriminalu (Budimpeštanska Konvencija), kao i sklapanja međunarodnih ugovora s trećim zemljama, prvenstveno sa Sjedinjenim Američkim Državama", objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je svrha rasprave o ovoj temi osigurati učinkovitu primjenu zakonodavnih instrumenata u području pribavljanja i razmjene elektroničkih dokaza u cilju unaprjeđenja i jačanja pravosudne suradnje u kaznenim stvarima, te u svjetlu razvoja informatičkih tehnologija i potrebu praćenja globalnih trendova digitalnog doba.