SAD i OHR zgroženi uspostavom povjerenstva o Srebrenici

Američko veleposlanstvo u BiH i ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u petak su oštro osudili odluku vlade Republike Srpske o uspostavi povjerenstva koje bi trebalo preispitati sudski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.

- Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira na to koliko je ona bolna, stoji u reagiranju veleposlanstva SAD-a u Sarajevu dostavljenom lokalnim medijima.

Istaknuli su i kako uspostava novog povjerenstva ne služi ni istini niti pomirenju a podsjećaju kako su ovakvo upozorenje prošle godine uputili i predstavnici država članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) nakon što je Narodna skupština RS-a poništila izvješće entitetske vlade iz 2004. kojim su potvrđeni i priznati razmjeri zločina počinjenih u Srebrenici.

Na to su upozorili iz ureda na čijem je čelu Valentin Inzko.

- Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi zbivanja u Srebrenici između 10. i 19. srpnja 1995. odlučno okarakterizirali kao genocid, komentar je OHR-a.

Odlukom vlade RS donesenom u četvrtak formirana su dva povjerenstva.

Jedno bi trebalo ponovo ispitati što se zbivalo u Srebrenici tijekom rata u BiH a drugo utvrditi okolnosti pod kojima su tijekom opsade Sarajeva stradali Srbi koji su tada živjeli u tom gradu.