Svaki drugi lijek krivotvoren, počinje provjera autentičnosti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lijek kupljen putem interneta je krivotvoren, a od posljedica njihova uzimanja u svijetu godišnje umre oko milijun ljudi.

Zbog tog dramatičnog podatka, od subote u svim zemljama članicama Europske unije počinje provjera autentičnosti lijekova na recept. Provjeravat će se 2 tisuće farmaceutskih kompanija, oko 6 tisuća veledrogerija te 145 tisuća ljekarni i bolničkih ljekarni, od kojih su 1243 u Hrvatskoj.

Edukacija obavljena, softveri nadograđeni, 2 D čitači kupljeni - serijaliziranje u ljekarnama može početi.

- Pomoću QR koda skeniramo na specifični barcode, informacija se šalje u nacionalnu organizaciju za provjeru autentičnosti lijeka i mi dobivamo odgovor u obliku zelene kvačice.

Provjeravat će se 2000 farmaceutskih kompanija odnosno proizvođača lijekova. 

- Za sad na tržištu imamo otprilike relativno mali broj lijekova koji imaju taj zaštitni 2 d kod, kroz nekih godinu dvije, možda i duže zapravo će cijeli proces biti zaokružen.

Provjera će se obavljati i u bolničkim ljekarnama.

- S obzirom na to da mi radimo s izuzetno velikim volumenima lijekova koje moramo dakle onda još dodatno serijalizirati, znači to zahtjeva još dodatnog vremena, kadra i resursa.

Snage su udružili svi, od proizvođača, preko ministarstva zdravstva, HALMED-a, bolnica do izdavača lijekova.

- Serijalizacija je preventiva ulaska krivotvorenih lijekova u legalni kanal s osnovnim, a to je zaštita i sigurnost pacijenta.

U Hrvatskoj, za razliku od Italije i Njemačke, dosad nije zabilježen nijedan krivotvoren lijek u legalnoj opskrbi, no na internetu ih je napretek.

- Najčešće se krivotvore lijekovi koji služe za liječenje erektilne disfunkcije, za liječenje pretilosti, depresije, kortikosteroidi.

Svaki drugi lijek kupljen preko interneta je krivotvoren i zbog toga u svijetu godišnje umre oko milijun ljudi.