U Novom Sadu najmasovniji prosvjed protiv Vučića

U Novome Sadu u petak navečer održan je najmasovniji do sada protuvladin prosvjedni skup građana nezadovoljnih stupnjem osobnih i medijskih sloboda u zemlji, a po prvi put prosvjedi su održani i u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

U Novome Sadu okupilo se oko 10.000 ljudi, javlja agencija Beta i navodi kako su okupljani poručili da neće odustati od prosvjeda sve do smjene režima predsjednika Aleksandra Vučića.

Na čelu kolone bio je veliki transparent "Jedan od pet milijuna", s kamiona je puštana glazba preko razglasa, građani su zviždali i nosili zastave Vojvodine i Srbije i uzvikivali Vučiću, lopove.

Građani su nosili transparente: Stop fašizmu, Novi Sad je naš glavni grad, Ja volim Vojvodinu, Gdje ima vlasti, nema slobode, Sindikat zaposlenih policije uz narod, Vojvodina, moja domovina...

Novinar Željko Bodrožić je optužio Vučića da je prekrio Srbiju medijskim mrakom i da je pojeo slobodne i neovisne medije. Dodao je da su slobodni mediji i novinari jedan od glavnih zahtjeva prosvjeda, jer bez toga nema slobodnog društva.

Nekoliko stotina građana Subotice pridružilo se valu prosvjednih okupljanja koji se petkom i subotom održavaju širom Vojvodine i Srbije.

- Želimo mirnom prosvjednom šetnjom pokazati nezadovoljstvo političkim nasiljem bahate vlasti, urušavanjem institucija, pravnog i demokratskog poretka, netransparentnom gradskom vlašću, endemskom korupcijom, medijskim mrakom, cenzurom, lažima i manipulacijama, rečeno je na među ostalim na skupu, na srpskom i mađarskom jeziku u Subotici.

Protuvladini prosvjedi "1 od 5 milijuna" počeli su u Beogradu od početka prosinca, a proširili su se i na druge gradove u Srbiji i Vojvodini.