Guaido ne isključuje mogućnost američke vojne intervencije

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido, koji se proglasio privremenim predsjednikom, rekao je jučer za AFP da je spreman, bude li potrebno, odobriti američku vojnu intervenciju kako bi prisilio predsjednika Nicolasa Madura da ode s vlasti te zaustavio humanitarnu krizu u zemlji.

-
Maduro zaustavio dovoz američke humanitarne pomoći
- Montevideo - međunarodni pokušaj da se riješi kriza u Venezueli
- Guaido zahvalio Vladi Republike Hrvatske

- Učinit ćemo sve što je potrebno, sve što moramo, kako bismo spasili ljudske živote, da djeca više ne umiru, rekao je oporbeni čelnik, kojeg je za privremenog predsjednika Venezuele priznalo četrdesetak zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

- Učinit ćemo sve što je moguće. To je svakako veoma osjetljivo pitanje, ali koristeći se našim suverenitetom i našim ovlastima učinit ćemo ono što moramo, dodao je Guaido.

Odgovarao je na pitanje hoće li iskoristiti svoje zakonske ovlasti, koje ima kao predsjednik parlamenta i privremeni predsjednik države, kako bi odobrio eventualnu vojnu intervenciju izvana.

- Ovdje, u Venezueli, dani se računaju u ljudskim životima, dodao je Guaido.

Teška gospodarska kriza koja je zahvatila tu naftom bogatu državu prouzročila je nestašicu hrane i lijekova. Više od dva milijuna Venezuelaca napustilo je zemlju od 2015., pokazuju UN-ovi podatci.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u nedjelju da je američko vojno upletanje u Venezueli opcija o kojoj se razmišlja s obzirom na političku krizu koja potresa tu zemlju.

Juan Guaido (35) proglasio se privremenim predsjednikom 23. siječnja pozivajući se na ustav. Od tada je u sukobu s Nicolasom Madurom, čiji izbor na drugi mandat osporavaju oporba i velik dio međunarodne zajednice.