Prosvjed zbog Daruvarca: promijeniti zakon i zaštititi obitelj Gurlica

U organizaciji Građanske inicijative Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike, u subotu poslijepodne na Narodnom trgu u Zadru održan je novi prosvjed zbog puštanja iz istražnog zatvora, bez izrečenih mjera opreza, Darka Kovačevića Daruvarca, koji je prošlo ljeto brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku.

-
Žalosno je da moramo treći put izlaziti na ulice jer institucije nisu obavile ono što su obećale. Državo, je li ovo jedini način da se zakon promijeni? Treba li netko biti ubijen da bi se zakon promijenio? Hoće li netko odgovarati ako Darko priđe obitelji kao što je prijetio? Ili ako pobjegne iz države, što mu je omogućilo Državno odvjetništvo ukidanjem mjera opreza. Hoćeš li se probuditi, državo, i zaštititi žene, pitala je jedna od organizatorica Mirjana Jurjević Adžić.

 -Koliko žena još treba biti maltretirano i zlostavljano da bi se zakon promijenio? Što je s Mihaelom iz Zagreba, koju je muž istukao pred djecom? Hoće li i on izaći iz pritvora? Hoće li dobiti kakve mjere opreza ili će biti slobodan i završiti započeto? Hoćemo li mi kao organizatori ovoga prosvjeda moći mirno hodati ovim gradom? Trebamo li otići iz države da bismo se osjećali sigurno, rekla je i pozvala okupljene građane na prosvjednu šetnju Kalelargom do zgrade Županijskog i Općinskog suda.

Nakon čitanja svjedočanstva jedne zlostavljane žene, Jurjević Adžić je zahvalila okupljenima i još jednom ponovila kako pozivaju institucije da promijene zakon. 

- Ne postoje žene koje traže batine, koje žele biti silovane. Onog trena kad netko digne ruku na ženu ili dijete, prestaje biti čovjek, poručila je.

Oni koji su se okupili rekli su kako je žalosno da je došao tako malen broj ljudi te da mnogi misle kako se njih to ne tiče jer se nije dogodilo u njihovoj kući. Navode kako pravosuđe ne reagira, čak i na društvu vrlo neugodne i opasne situacije te kako je očito da ne postoji politička volja da se to rješava. Jedini način na koji se može utjecati na politiku su prosvjedi, smatra jedan od okupljenih građana.

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru ukinulo je u petak istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) i odbilo mjere opreza, potvrdio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić, tako da Kovačević u nedjelju 10. veljače izlazi iz zatvora i bit će mu vraćeni svi osobni dokumenti.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke Lorene Gurlice i nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru u petak je ukinulo istražni zatvor i u nedjelju, 10. veljače, bit će pušten na slobodu. Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače. Izvanraspravno vijeće je kao neosnovan odbilo zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za određivanje novih mjera opreza.
Daruvarcu ukinut pritvor, nisu donesene mjere opreza