Poskupljenje plina- udar na kućni proračun

Cijena prirodnog plina na tržištu znatno je porasla pa se s prvim danom travnja očekuje poskupljenje plina za kućanstva,  između 7 i 10 posto. Koliko će to poskupljenje utjecati na kućne proračune i hoće li nakon plina poskupjeti i drugi energetni, odnosno hoćemo li za režije morati izdvajati više?

Zorka Bešlića iz Osijeka neugodno je iznenadila vijest o  poskupljenju plina. Već mu je sada iznos na računu prevelik, a pita se koliko bi plaćao da je stigla prava zima.

- Računi su oko 850 kuna, a ako uzmemo u obzir da je prosječna mirovina 2600 kuna, onda, znači, trećina je samo grijanje, struja, a sve ostalo... Znači, umirovljenicima ne ostaje ništa, ističe Zorko Bešlić, umirovljenik iz Osijeka.

Poskupljenje će za njega značiti stotinjak kuna manje u novčaniku. Iako pazi na potrošnju, iznos koji izdvaja za račune teško mu pada.

- Kada pogledam te račune i vidim silne naknade koje su jednostavno previsoke... Kada želim smanjiti te naknade, odnosno da dostavimo očitanje plina putem weba, to mi se ne uzima u obzir, govori Bešlić.

Ljuti ga što njegov opskrbljivač plinom ima radnike, ali za mnoge poslove angažira podizvođače, a sve se to na kraju naplati iz džepova potrošača.

- U ovom društvu nitko se ne brine za umirovljenike, nego svi zavlače ruku u naše džepove, a ima toliko mogućnosti da se to na drugi način riješi, rekao je Bešlić.

I udruge potrošača pozivaju mjerodavne da razmisle postoji li drugi način smanjivanja troškova osim onog da se sav trošak prebaci na krajnjeg potrošača.

- Kada bi se potražile unutarnje rezerve tih velikih opskrbljivača koji bi možda našli negdje nekakav novac kako ne bi morali baš u maksimalnom dijelu povećati cijenu, naglašava Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Jer korisnici plinskog grijanja morat će naći novac i za ugradnju novih bojlera, što nam nameće europska direktiva. Upravo su umirovljenici oni koji redovito plaćaju režije, ne računajući na otpis dugova.

- Veliki su računi bili jer imamo kuću. Ne znam kako ćemo. Morat ćemo negdje dalje umanjiti, obveze se plaćati moraju. Žao mi je što je baš najveći udar na umirovljenike, naglašava Jadranka Vuksanović, umirovljenica iz Osijeka.

- Računi nisu baš bili onako veliki jer ni zima nije bila tako jaka. Ali kako ćemo plaćati? Plaćat ćemo kao i do sada. Teško, umirovljenici najgore, rekla je Irena Lubina, umirovljenica iz Osijeka.

Već sada statistike pokazuju da svakom četvrtom stanovniku prijeti rizik od siromaštva, a s novim poskupljenjem moglo bi biti i teže.

I Zvonimir Matešić kaže da ga svaki put oblije znoj kada stigne račun za grijanje tijekom zime.

- I sad je to vrlo, vrlo skupo. 1944 kune za prvi mjesec, govori Matešić.

Formula kada provesti poskupljenje već je poznata.

- Iskustvo govori da ta poskupljenja počinju s proljećem zato što tada ne treba grijati i onda ćemo se već do jeseni naučiti da su cijene veće i netko misli da taj udar neće biti, barem psihički, tako velik koliko će zapravo biti, ističe Lončar.

Ovo poskupljenje obuhvatit će oko 600.000 potrošača. No kada plin poskupljuje, to bi mogli osjetiti i oni koji se griju preko toplane, što bi onda zahvatilo gotovo cijelu kontinentalnu Hrvatsku.

- Ako pogledate, i naše toplane koriste plin za grijanje, većina kućanstava koristi plin za etažno grijanje. To će biti dosta veći troškovi, naglasio je Lončar.

I usto nam kažu da je u Hrvatskoj plin jedan od jeftinijih energenata. U Europi manje plaćaju samo Rumunji, no treba napomenuti da ni razlike u standardu u odnosu na naše istočne susjede nisu velike.