Beljak: HSS može napraviti pozitivno iznenađenje

Programska glavna skupština Hrvatske seljačke stranke održana je u Jastrebarskom uz nazočnost, kako je rečeno na početku, 623 od 727 delegata. Na dnevnom redu bilo je izvješće predsjednika stranke Kreše Beljaka i donošenje statuta stranke.

Delegate su na početku pozdravili gosti, predstavnici stranaka Amsterdamske koalicije, čiji je član i HSS, te, među ostalima, predstavnici SDP-a, Demokrata i Oraha. 

Beljak: Mi nismo faraoni, posljednji je Tito, a sljedbenik HDZ

Uoči skupštine, predsjednik stranke Krešo Beljak komentirao je novinarima izjave suspendiranih članova HSS-a koji su nezadovoljni smjerom kojim on vodi stranku. Oni su tražili ukidanje suspenzija i Beljakovu ostavku, a prijedloga novog statuta stranke smatraju "faraonskim". Pozvali su članstvo na bojkot današnje skupštine i Ministarstvo uprave da provjeri legitimnost izaslanika.- Faraoni su bili u Egiptu i zadnji faraon na ovim prostorima bio je Josip Broz Tito i njegovi sljedbenici danas su članovi HDZ-a i imaju takvo mišljenje. Mi smo demokratska stranka, najstarija stranka u Hrvatskoj. Danas je tu gospodin koji je punih 79 godina član HSS-a, a kad će netko drugi imati takve ljude u stranci, onda se mogu javljati s demokratskim uputama. Novi statut donosi demokratizaciju stranke, funkcionalnije funkcioniranje jer imamo prevelika, glomazna tijela koja se ne mogu sastati na brzinu, tako da ćemo to ispraviti. Novi statut će onemogućiti bilo kakve malverzacije i manipulacije u budućnosti, rekao je Beljak.

Novinari su prije početka Skupštine pitali predstavnike SDP-a i GLAS-a postoji li mogućnost da se ljevica složi oko zajedničkog predsjedničkog kandidata. Oni su rekli da bi to bilo dobro.  

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je na skupštini kako je siguran da HSS može napraviti pozitivno iznenađenje na izborima za Europski parlament, te da Amsterdamska koalicija, kojoj je HSS na čelu, postane najjača politička opcija u Hrvatskoj.

- Izbori za Europski parlament prvi je veliki test za HSS, na kojem ćemo vidjeti koliko vrijedimo trenutačno. Svi zajedno, kao stranka, moramo raditi na svim razinama još bolje, a da to hoćemo i da to možemo, dokazat ćemo upravo na tim izborima koji nam slijede u svibnju ove godine, rekao je Beljak.

Od 12 mjesta na listi, u skladu s dogovorima s ostalim partnerskim strankama, HSS će imati tri. To će biti, rekao je, on sam  "kao predsjednik koji ne želi bježati od odgovornosti";  zasad nezavisni kandidat, uvaženi liječnik Zoran Bahtijarević, te dugogodišnji istaknuti član stanke ekonomski stručnjak dr. Damir Novotny.

- Siguran sam da HSS kao stranka, da svi mi ovdje, kao i sve članice i članovi u cijeloj Hrvatskoj, možemo napraviti pozitivno iznenađenje, te preferencijskim glasovima za jednog od tri naša, HSS-ova kandidata na toj listi, skupiti toliko glasova koliko će biti potrebno da u izbornoj noći proglasimo pobjedu na izborima za Europski parlament 2019. godine, te da naša koalicija, naš savez stranaka kojem je HSS na čelu, postane najjača politička opcija u Hrvatskoj, rekao je Beljak.

Podsjetio je da su već početkom jeseni pokrenuli pregovore oko sklapanja saveza stranaka s kojima bi mogli zajedno nastupiti na predstojećim izborima te da su ti pregovori urodili plodom i HSS je danas predvodnik Amsterdamske koalicije. 

Beljak je rekao kako je odrađen još jedan ogromni posao, novi Statut stranke, koji će "omogućiti apsolutnu demokraciju" pri izboru svih stranačkih dužnosnika na svim razinama i uvesti reda u djelovanje.

- Statut je to kakvog nema ni jedna stranka, a osnovno obilježje mu je da bilo kakva unutarstranačka moć, koja je do sada proizlazila iz broja članova na ovaj ili onaj način, sada proizlazi isključivo iz izbornih rezultata svake općinske, odnosno gradske organizacije u cijeloj državi i to na lokalnim izborima, gdje svatko i na taj način odgovara za svoj rezultat. Tako će oni uspješniji postati i zastupljeniji na svim županijskim skupština, te i na glavnoj skupštini. No, kako ne bismo ni na koji način ograničili nikome pravo odlučivanja, svi ostali, pa i oni najmanje uspješni imat će svoje predstavnike na skupštinama, samo njihov broj više neće moći biti nesrazmjerno veći od njihovog rezultata na lokalnim izborima, objasnio je Beljak.