Tajland: kralj zabranio sestri kandidaturu

Tajlandska princeza morala je povući kandidaturu za premijerku te zemlje na idućim izborima. Naime, tajlandski kralj, njezin mlađi brat, zabranio joj je da sudjeluje na izborima jer smatra da politički angažman nije u skladu s tradicijom kraljevske obitelji.

Princeza Ubonratana Mahidon već je ispisala povijest kada se zbog ljubavi prema budućem suprugu Amerikancu Peteru Jensenu odrekla kraljevske titule. Sada sa 67 godina imala je petlje kandidirati se za premijerku, no to je u korijenu sasječeno.

- Uključivanje visoko rangiranih članova kraljevske obitelji u politiku u suprotnosti je s politikom obitelji, protivno tradiciji, običajima, kulturi te stoga ekstremno neprimjereno- iz priopćenja tajlandskog kralja Maha Vajiralongkorna.

Trebala je biti kandidatkinja oporbene stranke, a glavni protukandidat na skorašnjim izborima trebao joj je biti aktualni premijer, čelnik vladajuće vojne hunte.

- Samo je jedno ime koje smo nominirali i imamo samo jednog kandidata, a to je general Prajuth Čan-oča, rekao je Uttama Savanayana, vođa stranke Palang Pracharath.

Princeza, kako prenose mediji, nije komentirala odbijanje njezine kandidature. Tek je preko društvenih mreža poručila simpatizerima da ih voli te kako je željela da Tajland napreduje.

- Uzbuđen sam, nisam očekivao da će se kandidirati. Mislio sam da će se ponoviti ista lica, ona je svjetlo na kraju tunela, rekao je stanovnik Tajlanda.

Razočaranih ima, no život ide dalje, a tko zna što još smjera svestrana princeza koja je, dok je živjela u Kaliforniji, bila i zvijezda sapunica. Nakon razvoda 90-ih, vraća se u domovinu gdje je poznata po humanitarnom radu. Iako se odrekla titula, nije uspjela zaobići ustaljena pravila i običaje, ni pod izlikom da se kandidira kao obična građanka.