Potraga za ubojicom, u Sarajevu posebne mjere sigurnosti

U Bosni i Hercegovini već sedmi dan traje velika potraga za višestrukim ubojicom Edinom Gačićem. U Sarajevu su uvedene posebne mjere sigurnosti, a tereti ga se za ubojstvo policajca i vlasnika trgovine.

U potrazi sudjeluje federalna i policija više kantona, uključena je i obvještajno-sigurnosna agencija. U lov na višestrukog ubojicu kreću i pripadnici antiterorističke jedinice SIPA. Za Edinom Gačićem policija bez uspjeha traga još od ponedjeljka, kad je kod Konjica okrutno ubio vlasnika trgovine.

Gačić je bivši pripadnik ozloglašene mudžahedinske postrojbe i odslužio je zatvorsku kaznu za dva ubojstva.

Prvi put ubio je potkraj rata, i to suborca iz zloglasne postrojbe El mujaheed. Ta jedinica Armije BiH poznata je po brutalnim smaknućima i odsijecanju glava. Pomilovao ga je 2000. tadašnji predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije. Tri godine poslije ubio je majku, za što je dobio 20 godina zatvora, ali je izišao nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Zatvorska uprava upozorila je da bi Gačić ponovno mogao ubiti, ali na to upozorenje nitko nije reagirao.

U BiH ubijen policajac, sumnja se na odbjeglog mudžahedina

Sumnja se da je bivši mudžahedinski borac Edin Gačić sinoć ubio federalnog policajca u Suhodolu u Sarajevskoj županiji, samo 30-ak km od mjesta gdje je u ponedjeljak ubio vlasnika trgovine, svoju treću žrtvu.

Kako je objavio sarajevski Dnevni avaz, u policajca Mahira Begića, koji je osiguravao objekt Federalne uprave policije (FUP) u mjestu Suhodolu u Tarčinu, napadač je u večernjim satima ispalio više hitaca iz nepoznatog oružja. Policajac je do dolaska hitne medicinske pomoći podlegao ozljedama.
Dodaje se da se ubijeni pripadnik FUP-a borio s ubojicom, s obzirom na to da su na tijelu vidljive posjekotine.

Nestao je i policajčev pištolj. Policiji je nedugo nakon incidenta prijavljeno da je na lokalitetu Ušivak kod Hadžića viđen Gačić.

Sumnja se da je ovo, četvrto ubojstvo počinio upravo taj bivši mudžahedinski borac za kojim policija traga već šest dana zbog likvidacije Sauda Sultanića, kojega je ubio u ponedjeljak u Podorašcu kod Konjica.

Pomilovao ga je 2000. tadašnji predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije i smanjio kaznu zatvora za jednu godinu.

Oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. U priopćenju za javnost osudio je ubojstvo kazavši da ono predstavlja napad na državu. Ocijenio je da sigurnosno stanje nije zadovoljavajuće.