Tisuće ljudi na prosvjedu u Beogradu skandirale "Vučiću, odlazi"

U Beogradu i još nekoliko srbijanskih gradova sinoć je održan 10. prosvjedni mimohod "1 od 5 milijuna". Tisuće prosvjednika izrazile su nezadovoljstvo vladavinom šefa države Aleksandra Vučića te traže njegovu ostavku. 

Poslije šetnje središnjim gradskim ulicama, novi građanski prosvjed u srbijanskoj prijestolnici završen je ispred zgrade vlade. Uz skandiranje "Vučiću, odlazi", predsjedniku Srbije poručeno da je najveći lažljivac u povijesti zemlje i da kampanja obilaska općina i okruga, koju je nazvao Budućnost Srbije, neće proći.

Prije početka mimohoda, na skupu ispred Filozofskog fakulteta, pisac Marko Vidojković okupljenima je poručio da su taoci Aleksandra Vučića. Pozvao je odvjetnike i časne pravnike da popišu sva kaznena djela koja je počinila aktualna vlast kako bi jednog dana svi počinitelji bili kažnjeni.

- Ja sam fan zatvora i društveno korisnog rada. Ako treba, izgradit ćemo još zatvora. Kamo god se okrenemo, kriminal je, zločin, nepravda. Crna knjiga ove vlasti imat će tisuće i tisuće stranica, ocijenio je Vidojković.

Prosvjedna povorka nakratko se zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije i pozvala njezine čelnike, direktora Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića, da prestanu biti samo servis vlasti i šefa države te da profesionalno obavljaju svoj posao, izvješćujući i o prosvjedima te o aktivnostima oporbe.

Prosvjedu su se pridružili i studenti nekoliko fakulteta beogradskog sveučilišta, a nakon što su to prošli tjedan učinili akademci Fakulteta političkih znanosti, sinoć su hodali i studenti organizacijskih znanosti, Elektrotehničkog te Prometnog fakulteta, izvijestili su beogradski mediji.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom "Stop krvavim košuljama", kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da mogu dobiti samo izbore, prosvjedi su nastavljeni pod sloganom "1 od 5 milijuna". U međuvremenu su se proširili na više od 20 gradova u Srbiji, u kojima se prosvjeduje od četvrtka do subote.