Ispovijest napadnutih vaterpolista Crvene zvezde

Održana je konferencija za novinare vaterpolskog kluba Crvena zvezda nakon incidenta u Splitu kada su napadnuta trojica njihovih igrača.

- Objavljeni detalji napada na Rivi

Trener vaterpolista Aleksandar Filipović rekao je da ih je osiguranje pratilo od ulaska u Hrvatsku te na večernji i jutarnji trening.

Poslije jutarnjeg treninga vaterpolisti su imali dva sata slobodno. Stariji igrači zatražili su dozvolu da prošetaju gradom.

Prilikom dogovora s trenerom o izlasku do rive bio je prisutan i policajac koji je utvrdio da su sportaši u civilnim jaknama i hlačama.

Kapetan Crvene zvezde Dušan Vasić, koji je u prošlosti igrao za splitski Jadran, rekao je da su došli na rivu gdje je bilo mnogo ljudi.

Pronašli su kafić gdje su sjeli, a onda im je prišao konobar koji je Aleksandru Kralju rekao da je bolje da pokriju grb od Zvezde "jer to nije šala".

Nakon pola sata napalo ih je više ljudi. Udarali su ih šakama, imali su i palicu te nož.

Igrač Crvene zvezde Aleksandar Kralj koji se spasio skokom u more, ispričao je što se događalo.

- Nosio sam dugačku jaknu, imao sam ispod majicu, a konobar je vidio grb. Rekao sam da sam vaterpolist i da igram. Rekao mi je da nije nikakva šala, da to nije pametno, da pokrijem grb. Zatim smo otišli u drugi kafić. Došli su ti dečki te je nastao kaos. Hrvali smo se, oni su krenuli s palicama i noževima, vikali su da će ubiti četnika, da skinemo majicu. Nožem je jedan krenuo prema meni, zakačio me po nozi.

Zatim je skočio u more.

- Skočio sam u more misleći da sam se spasio, a tu je nastao kaos, svačim su me gađali. Prišli su mi neki ljudi, razočaran sam što mi nisu htjeli pomoći, već su vikali: Ubij četnika. Deset minuta bio sam u hladnoj vodi. Da nisam skočio u more, ubili bi me. Htio sam se samo spasiti. Hvala splitskoj policiji, bili su profesionalni.  Ovo je moja prva izjava, nadam se i zadnja, ispričao je Aleksandar Kralj.

Miloš Maksimović ispričao je kako je on doživio napad u Splitu.

- Nismo imali namjeru nikoga provocirati, htjeli smo se opustiti prije ručka i utakmice. Kad je počeo napad, okrenuo sam se i vidio te dečke. Počeo sam trčati prema drugoj strani rive, a dvojica su krenuli prema nama. Jedan je imao teleskopsku palicu. Otrčao sam do restorana i molio da mi pozovu taksi. Imali smo osjećaj da su svi bili protiv nas, slikali su, bilo je puno uzvika, kaže vaterpolist Crvene zvezde.