Borzan: 12.000 zgrada želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU-a

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) danas je predstavila podatke o prikupljenim pretprijavama građana za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU-a, po kojima gotovo 12.000 zgrada, odnosno 70 posto od 16.804 evidentiranih zgrada bez liftova, želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU-a.

Borzan: Ako EK ocijeni da se RH popravila, može dobiti novac za dizala


Borzan: Čekat ćemo još neko vrijeme na ugradnju dizala novcem EU-a

Podaci su to ankete koju su predstavnicima suvlasnika stanova poslali organizatori inicijative "Dostupnost do stana" - Koordinacijski odbor društava i udruga Hrvatske pošte (HP), Hrvatskih telekomunikacija (HT) Zagreb i Hrvatske gospodarske komore (HGK) - Komora Zagreb, u suradnji s europarlamentarkom Borzan.

Prikupljeni podaci, naglasila je Borzan, mogu poslužiti i za pripremu programiranja za sljedeće financijsko razdoblje korištenja EU-ovih fondova 2021.-2027.

Borzan ističe da bi se ugradnja dizala mogla velikim dijelom financirati iz europskih fondova - 85 posto, ako Europska komisija ocijeni da se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU-ovih fondova, a ta se ocjena očekuje u veljači.

"Ako smo se popravili, onda bismo mogli dobiti 'zeleno svjetlo'. Kao i svi ostali projekti koji bi se trebali financirati kroz izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i ovaj projekt ovisi o tome hoće li Europska komisija odobriti rebalans 10,7 milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju. U suprotnom, Hrvatska će čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje tek 2021. godine", rekla je Borzan.

Odaziv iznad svih očekivanja

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj je bilo 758.633 osoba starijih od 65 godina. Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je 2015. bilo 511.228 osoba s invaliditetom. U društvene skupine kojima bi taj projekt značajno podigao kvalitetu života treba, ističe Borzan, pridodati i obitelji s malom djecom, koje moraju uz stepenice vući kolica i namirnice.

Osim toga, drži Borzan, to nije samo projekt koji omogućava kvalitetniji život građana, nego i gospodarski projekt koji pokreće nova radna mjesta i građevinski sektor.