Ljubljana zbog govora Tajanija šalje prosvjednu notu?

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je šokantan govor na obilježavanju Dana sjećanja u Basovizzi u Italiji na kraju kojega je poručio: Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.

Nije trebalo dugo da počnu stizati reakcije. Govor je žestoko osudio premijer Andrej Plenković koji je od Tajanija zatražio objašnjenje.

Slovenski premijer Marjan Šarec Tajanijevu izjavu nazvao je "povijesnim revizionizmom bez presedana". "Fašizam je bio činjenica koja je imala za cilj uništenje slovenskog naroda", poručio je.

Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je u ponedjeljak talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli. Izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem povijesnog revizionizma, te naveo da nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, objavili su slovenski mediji.

Na objavu se osvrnuo i slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, napisavši na Twitteru kako je "bilo kakvo iskrivljavanje povijesnih činjenica o događajima u pograničnom području između Slovenije i Italije neprihvatljivo". Najavio je prosvjedno pismo koje će poslati Tajaniju kako bi mu "objasnio da su njegove izjave potpuno neprimjerene".

Uslijed skandala koje su izazvali nedjeljni nastupi talijanskih političara u Basovizzi kod Trsta slovenska će vlada vjerojatno pozvati na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani, a nije isključeno niti slanje prosvjedne diplomatske note Rimu, navode diplomatski izvori koje prenose mediji  u Sloveniji.