Glavne teme predizborne kampanje

U svim zemljama članicama Unije traju pripreme za izbore za Europski parlament u svibnju. U Njemačkoj, uz migrantsku krizu, glavne su teme nestašica radne snage i nedostatak stanova. No i neke su druge teme došle u prvi plan. Primjerice, pokret za zaštitu okoliša, uz slogan "Spasite pčele!", uspio je u Bavarskoj prikupiti dovoljno potpisa za referendum o zaštiti klime. 

Nekad se prosvjedovalo za radno mjesto, za plaću i bolji život. Sada se izlazi na ulicu zbog cijene goriva, za zaštitu pčela, za slobodnu vožnju na dizelsko gorivo u velikim gradovima. Oko 900 000 birača potpisalo je već u gradskim vijećnicama diljem Bavarske zahtjev za održavanjem referenduma za zaštitu prirode.  

- Kažu: „Spasite pčele!" i svaki od nas će reći - „Ja sam za!". Ali, što se krije iza sličnih parola, nitko ne propituje. Parole! Tako radi Alternativa AfD. U Italiji su vladajuće dvije krajnje desno orijentirane stranke. Ako do toga dođe i u Francuskoj, za što ima izgleda, onda se Britanci nisu prevarili što izlaze, kaže  Rainer Lauterbach (CSU).

Bavarska Kršćansko-socijalna unija CSU izgubila je mnogo birača na prošlim izborima, ali je ostala na vlasti zajedno s jednom umjerenom strankom. Borbu protiv nacionalista i populista, već mjesecima od svoje stranke traži premijer Markus Söder. "AfD je nastao kao prosvjednička stranka. Rekli su, 'ovo moramo mijenjati, ovdje trebamo još više'... Ali, malo po malo, komadić po komadić, oni su se promijenili i iščahurili", upozorava.

Angela Merkel smatra kako se ne može ići u kampanju za europske izbore, ako nije riješeno pitanje migranata. Ljudima treba sigurnost, žele znati imaju li političari plan i znaju li kako rješavati pitanje migracija. "Nove glave, novi odgovori, nove strukture, ali s tradicionalnim trajnim vrijednostima!" - tako glasi svojevrsna uputa Angele Merkel najjačoj njemačkoj stranci.

Uoči europskih izbora CDU još nije probavio probleme koje je Njemačkoj donio migrantski val 2015. godine. Za bavarske pučane iz CSU-a to je još uvijek jaka tema, kojom im birače pokušavaju oteti populistički pokreti.