Furio Radin iznenađen izjavama Tajanija

Na jučerašnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi, u talijanskome mjestu Bazovica, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je šokantan govor. Na samom kraju - poručio je: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

- Hrvatska zgrožena izjavama Tajanija - traži se objašnjenje

Na početku večerašnje plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasburu Antonio Tajani objasnio je što je želio reći te se ispričao ako su njegove riječi krivo protumačene. Oštro su reagirali i naši eurozastupnici koji su sudjelovali na sjednici.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je kako ga je Tajanijeva izjava iznenadila. Ne radi se čak ni o predizbornoj retorici, a Tajani je umjeren političar, kazao je Radin. Nije njegove izjave shvatio kao prisvajanje teritorija. Bio je u subotu u predsjedničkoj palači u Rimu i sa mnogim esulima - svi su tonovi bili usmjereni i težili ka tome da se osude zločini rata, ali da se ide prema budućnosti.

- Ovakve izjave su danas izolirane. Tajanijeve izjave nisu imale nikakve posljedice u Italiji, neće imati ni kod nas, zaključio je Radin.