SAD: Načelni sporazum kako bi se izbjegla nova blokada vlade

Zastupnici u američkom Kongresu koji sudjeluju u pregovorima o novom proračunu za financiranje granične sigurnosti, izjavili su da su postigli načelni sporazum kako bi pokušali spriječiti novu djelomičnu blokadu vlade. Proračun, prema izvorima, ne uključuje 5,7 mlrd. dolara izdvajanja za gradnju zida duž granice s Meksikom, što je tražio predsjednik Donald Trump.

- Postigli smo načelni dogovor o financiranju programa granične sigurnosti do 30. rujna. Naši uredi grozničavo će raditi na brušenju svih pojedinosti, kazao je novinarima republikanski senator Richard Shelby.

Shelby nije rekao hoće li predsjednik Trump dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom. Izvor u američkom Kongresu, koji je želio ostati anoniman, otkrio je da je sporazumom odobreno 1,37 milijardi dolara za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD-a. To je otprilike jednako koliko je Kongres rasporedio prošle godine i znatno manje onoga što je Trump tražio.

Prema istom izvoru, sredstva nisu namijenjena za gradnju zida koji Trump najavljuje otkad je ušao u kampanju za predsjedničke izbore 2016. Dva druga izvora izjavila su da se u gradnji 90 kilometara dodatnih barijera mogu upotrijebiti samo one vrste prepreka koje su već u uporabi. Te prepreke, koje uključuju ogradu od čeličnih šipki, koriste se otkad je Trump postao predsjednik. Na pitanje je li Trump stavio svoj potpis na dogovor, Shelby je naglasio da pregovarači "svako toliko razgovaraju s predstavnicima Bijele kuće" te kako se nada i vjeruje da bi predsjednik mogao podržati sporazum.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za gradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdulju u povijesti, koja je prekinuta prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa o državnom proračunu za ostatak fiskalne godine koja traje do 30. rujna te kako bi se izbjegla nova blokada 15. veljače.

Demokratska zastupnica Nita Lowey rekla je kako se nada da bi do srijede "mogli imati gotov proizvod". Kazala je da je u kontaktu s predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi koja, kako kaže, vjeruje da je Lowey donijela ispravnu odluku.

Pregovori su ponovno pokrenuti na Capitol Hillu samo nekoliko sati prije najavljenog skupa u teksaškom graničnom gradu El Pasu, kamo je Trump otišao kako bi se zauzeo za obećani zid duž američko-meksičke granice. Podsjetimo, Trump smatra da zid može zaštititi Amerikance od nasilnih kriminalaca, droge i "strašne navale" karavana s migrantima. Demokrati se zidu protive tvrdeći da je skup i neučinkovit.

Predsjednika je, samo nekoliko stotina metara dalje, dočekao skup protivnika na čelu s bivšim demokratskim kongresnikom Betom O'Rourkeom, koji razmišlja o kandidaturi na sljedećim predsjedničkim izborima. O'Rourke je optužio Trumpa da potiče "lažni strah" od imigranata i da govori laži o njegovu gradu El Pasu. Američki predsjednik tvrdi da je to bilo opasno mjesto prije nego što je postavljena granična ograda.