Počelo suđenje dužnosnicima Katalonije optuženima za pobunu

Na španjolskom vrhovnom sudu počelo je suđenje bivšim katalonskim dužnosnicima. Suočeni su s najtežim optužbama - onima za pobunu protiv Španjolske. Sudi im se jer su 2017. organizirali referendum te na temelju rezultata proglasili neovisnost Katalonije.

Malo je koje suđenje u Španjolskoj izazavalo tako veliku medijsku pozornost. Stotine novinara iz cijeloga svijeta prate ovaj proces, baš kao i politički predstavnici Škotske, Farskih otoka i Korzike, koji isto tako sanjaju san o neovisnosti. No katalonskim se političarima san pretvorio u moru.

Za što se zapravo terete katalonski političari? Glavni je okrivljenik bivši potpredsjednik katalonske vlade - Oriol Jungueras - njega tužitelji okrivljuju za pobunu i traže 25 godina zatvora. Na suđenju će biti ispitano oko 600 svjedoka i trajat će mjesecima.

Što se tiče ostalih optuženika, među kojima je čak 8 ministara iz katalonske vlade, njih tužiteljstvo tereti za malo blaža nedjela - kao što su neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma - koji je - treba i to reći - bio nezakonit - jer ga je španjolski ustavni sud zabranio.

Svi optuženi, njih 12, sudjelovali su u organizaciji referenduma o samostalnosti Katalonije koji se trebao održati u listopadu 2017., ali ga je središnja vlast silom spriječila nakon što ga je suspendirao Ustavni sud.

Dok su njihovi odvjetnici i stranački kolege dolazili pred sud, skupina građana iza željezne ograde vikala je: Živjela Španjolska, Organizatori državnog udara i Španjolska će uvijek biti ujedinjena. S druge su strane i građani koji su došli dati potporu optuženima i koji sudski postupak nazivaju farsom. Iz Barcelone su došli predsjednik katalonske vlade Quim Torra i predsjednik regionalnog parlamenta Roger Torrent kako bi im pružili podršku.

Svi optuženi sudjelovali su u organizaciji referenduma o samostalnosti Katalonije koji se trebao održati u listopadu 2017., ali ga je središnja vlast silom spriječila nakon što ga je suspendirao Ustavni sud.
Bivši katalonski lider, sada u egzilu u Belgiji, oglasio se iz Berlina.
- Sude im za zločine koji nikada nisu počinjeni, za koje nema dokaza, koji su politička konstrukcija, a dokazuje ih osobni progon koji predvodi profrankistička krajnje desna stranka VOX, govori Puigdemont.
Puigdemont bi nakon dolaska u Španjolsku također bio uhićen. On postavlja pitanje kako Europsku uniju zabrinjavaju događaji u Venezueli, a ne ovo u Madridu?
Pred Europskom komisijom prosvjedi podrške katalonskoj neovisnosti.
Španjolska ima manjinsku vladu čiji opstanak ovisi o pregovorima o proračunu i glasovima separatističkih katalonskih stranaka.

Unatoč svim prijetnjama, aktualna katalonska vlada poručila je da neće odustati od prava na samoodređenje i pozvala Katalonce na opći štrajk i masovne prosvjede budu li bivši dužnosnici osuđeni. Do tada ima još dosta vremena jer se presuda očekuje početkom ljeta. Svi se nadaju da suđenje neće utjecati na turističku sezonu - jer Katalonija puni 20 posto španjolskog proračuna.

Španjolski veleposlanik: bivšem katalonskom vrhu ne sudi se zbog ideja, nego zbog kršenja zakona
Na suđenju se neće odlučivati o budućnosti te regije ili ideologiji, nego o tome jesu li prekršeni zakoni, rekao je španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo. Naglasio je kako je njihovo djelovanje dovelo do najgore ustavne krize u tom razdoblju.

Vlasti im na teret stavljaju pobunu protiv Španjolske, neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje referenduma koji je zabranio španjolski Ustavni sud.

Dezcallar, koji je preuzeo dužnost u Zagrebu potkraj prošle godine, istaknuo je da u Španjolskoj referendum mora odobriti i parlament, što su katalonski i baskijski separatisti zatražili, no oba zahtjeva su odbačena.

Dezcallar je naglasio kako je Španjolska prema indeksu Economist Intelligence Unita među 20 najnaprednijih demokracija na svijetu i da "španjolsku vladavinu prava nitko ne dovodi u pitanje". Kao i sva suđenja u Španjolskoj, ovaj proces bit će javan, a zbog velikog interesa javnosti bit će i prenošen uživo putem interneta.

Govoreći o budućnosti Katalonije, veleposlanik je naglasio kako se to pitanje treba rješavati dijalogom i u skladu s ustavom i zakonima. Kazao je kako je Katalonija danas razjedinjena i tvrdi kako većina Katalonaca ne želi neovisnost, kao argument navevši to što secesionističke stranke nikad nisu dobile većinu glasova katalonske populacije.

Separatističke stranke imale su većinu prije, a osigurale su je i nakon izbora koje su raspisale vlasti u Madridu poslije referenduma o neovisnosti, no Dezcallar ističe kako je to slučaj zbog izbornog zakona, a kako prevedeno u apsolutni broj glasova one nisu nikad prešle 50 posto.