"Izjavu poput Tajanijeve nisam čuo godinama, potrebno je izvući pouke"

Izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija digle su na noge sve u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji. Na kraju se ipak ispričao zbog izjava o "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji".

- Gospodin Tajani nije član neke opskurne desne neofašističke stranke. On je pripadnik europskog mainstreama, član EPP-a. Ne sjećam se u posjednjih deset, petnaest godina da sam čuo takvu izjavu bilo u Hrvatskoj, bilo na europskoj razini, istaknuo je Dražen Ćurić s portala Teleskop gostujući u Studiju 4.

'Plenković trebao energičnije reagirati'

Dodaje da je Hrvatska trebala energičnije i žustrije reagirati poput susjedne Slovenije. No, premijer Andrej Plenković ima osobni problem.

- Tajani je član Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a oni su i prijatelji. Zaista je u nezgodnoj situaciji, ali ovdje govorimo o politici te je trebao energičnije, žustrije i jasnije osuditi ovu izjavu. Dodaje da Tajanijevu izjavu treba promatrati i kroz prizmu odnosa unutar Europske unije.

- Mi zbog zajedničkih interesa znamo zapostavljati vlastite. Ovo je bila pouka. Često komentiramo, primjerice, izjave iz Srbije, ali povijesno gledano, nije samo Srbija imala pretenzije prema hrvatskom teritoriju.  

Dodaje da su u dijelu talijanske javnosti prisutne iredentističke težnje, a s druge strane Tajani je u velikim političkim problemima. Sjeverna liga uzima mu biračko tijelo te je uoči izbora za EP tom izjavom htio animirati desno biračko tijelo.

Dalija Orešković jača od Amsterdamske, ozbiljno ugrožava SDP

Druga bitna tema o kojoj se govorilo u emisiji jesu rezultati popularnosti političkih stranaka. Posljednja istraživanja govore o padu potpore Živom zidu, SDP nije okrenuo trendove, dok popularnost Dalije Orešković raste. HDZ je već dugo nedodirljiv na prvom mjestu.

- Mislim da Živi zid nikada i nije bio toliko jak kao što se u medijima govorilo. Njihova razina je poljuljana vrlo lošim gospodarenjem stranačkim novcem u posljednja dva mjeseca. Što se tiče Dalije Orešković, radi se o ozbiljnoj političkoj inicijativi.

Ljevica je u velikoj krizi, a s druge strane ona se pozicionira na lijevo-liberalnom spektru te ozbiljno ugrožava vodeću poziciju SDP-a.

Također, daje prednost Daliji Orešković u odnosu na Amsterdamsku koaliciju te Tomislava Kolakušića.

'Mislim da HDZ neće dobro proći u Lici'

Pred vratima su izbori za Europski parlament. Neka od bitnih tema koje će se nametnuti su useljenička politika, odnosi s Bruxellesom, a tu su i pitanja iseljavanja te korupcije.

Što se tiče popularnosti HDZ-a, kaže da su im agencije sklone i da oni u postocima stoje bolje nego što imaju podršku u javnost.

Također, kaže da će biti zanimljivo vidjeti kakav će rezultat ostvariti  u tradicionalno jakom uporištu Lici.

- Kako sada stvari stoje, čini mi se da im se ne piše dobro. Imate Karla Starčevića koji je vrlo utjecajan, ondje je i Darko Milinović te je sasvim sigurno da oni mogu osvojiti znatan dio biračkog tijela. Vidjet ćemo i neovisne liste te Daliju Orešković.

'Novac od brodogradnje mogao se pametnije iskoristiti'

Što se tiče Uljanika, Ćurić kaže da su najodgovorniji bivši ministri Linić, Čačić i Jakovčić.

- Vlada nema izbora te, kako se čini, morat će uzeti Debeljaka i prihvatiti veliku većinu njegovih uvjeta. 30 milijardi kun,a koliko je ubrizgano u brodogradilišta u posljednjih 30 godina, moglo se mnogo kvalitetnije iskoristiti. Sigurno bi znatno manje ljudi odlazilo u Irsku ili Njemačku.

Komentirao je i pronatalitetne mjere Viktora Orbana u Mađarskoj.

- To su konkretne mjere koje su svima razumljive. Obitelj dobije 36 tisuća eura  pozajmice, a ako bude imala troje djece, ništa ne mora vratiti državi. Kod nas pak morate ispuniti tisuću formulara da biste uopće dobili bilo kakvu pomoć.