May zastupnicima o Brexitu: Ostanite smireni

Britanska premijerka Theresa May danas će poručiti zastupnicima da ostanu smireni vezano za Brexit kako bi primorali Europsku uniju da prihvati izmjene sporazuma o izlasku koji će otvoriti put za miran razlaz.

Velika Britanija je na putu da 29. ožujka izađe iz EU-a bez dogovora ako May ne uspije nagovoriti taj savez da ponovno pregovara o sporazumu koji su postigli u studenom, a zatim i uvjeriti britanske zastupnike da ga prihvate.

- Razgovori su u ključnoj fazi, reći će May u utorak, stoji u bilješkama koje je ustupio njezin ured.

- Sada trebamo ostati mirni kako bismo dobili promjene koje je ovaj dom zatražio i time na vrijeme osigurali Brexit.

EU odbija ponovno pregovarati o sporazumu iako May inzistira na tome da može dobiti pravno obvezujuću izmjenu najkontroverznijeg dijela sporazuma, zaštitnog mehanizma za irsku granicu koji je glavna zapreka prihvaćanju dogovora.

Mehanizmom se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a te Sjeverne Irske koja će u sklopu Velike Britanije napustiti taj savez.

Britanski parlament održat će raspravu o Brexitu 14. veljače. Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju, nego da bi mogao izmijeniti prateću političku deklaraciju o odnosima dviju strana nakon razlaza.

- Odlučni smo organizirati uredno povlačenje. To uredno povlačenje uvjet je koji nam je potreban za izgradnju budućih odnosa, kazao je Barnier.

Dodao je kako bi britanska premijerka trebala pristati na trajnu carinsku uniju s EU-om, kako su predložili britanski laburisti, da bi riješila zastoj u vezi sa skorim izlaskom iz Unije, te je istaknuo kako je "backstop" zaštitna mjera za koju se EU nada da nikada neće biti iskorištena.