Tajani: Nisam mislio uvrijediti ni Hrvate niti Slovence

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani komentirao je jučerašnje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

- Tajani spreman posjetiti Risieru, bivši nacističko-fašistički logor
- Tajani se na plenarnoj sjednici EP - ispričao
- Ljubljana zbog govora Tajanija šalje prosvjednu notu?
- Šokantan Tajanijev govor: "Talijanska Istra i Dalmacija" 

- Moje riječi izrečene u Basovizzi trebale su dati poruku mira, da dokažu, da zahvaljujući Europi - Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti.

- Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma. To nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata. 

- Nisam time mislio uvrijediti ni Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske... Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički, rekao je Tajani.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović uputila je Antoniju Tajaniju pismo u kojem je, među ostalim, zatražila njegovu nedvosmislenu ispriku. U pismu talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli istaknula je kako je zgrožena i razočarana Tajanijevom izjavom koju, kako je navela, dvije prijateljske, susjedne i savezničke države koje dijele zajedničke vrijednosti Europske unije ne mogu tolerirati.

Slovenski socijaldemokrati i njihovi zastupnici u Europskom parlamentu pokreću inicijativu za Tajanijev opoziv, pozivaju ga da podnese ostavku. U tome, kažu, imaju potporu i dijela hrvatskih europarlamentaraca.

- Doista je bila skandalozna njegova izjava. Danas se također ponovno ispričao pred hrvatskim medijima, da je krivo shvaćen, nije to mislio, želio je reći da Hrvati, Slovenci i Talijani mogu živjeti u Europskoj uniji u miru bez granica. Danas je popravljao tu svoju izjavu, međutim za nas je izjava preteška i mislim da su hrvatski građani, a vjerujem i slovenski, vrlo teško prihvatili jednu takvu izjavu i prizivanje nekih starih vremena. Smatram da je to apsolutno nedopustivo i teško nam je uopće prihvatiti bilo kakvu ispriku, ali evo on se povlači i vjerujem da je tako povukao svoju izjavu, izjavila je za Studio 4 europarlamentarka Dubravka Šuica.

Cappelli: Vrlo jasno smo rekli Tajaniju što mislimo o njegovoj izjavi

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da je Vlada RH vrlo jasno rekla što misli o izjavi predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Capelli je također prokomentirao Tajanijevo opravdanje da je njegova izjava krivo protumačena, rekavši kako je to "igra riječi".

- Vrlo jasno smo mu rekli što mislimo i na taj način smo mu sve objasnili, rekao je Capelli novinarima na marginama konferencije "Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti".

Na novinarski upit može li nedavni napad na vaterpoliste iz Srbije u Splitu utjecati na sliku hrvatskog turizma Cappelli je rekao da takvi pojedinačni slučajevi, koji se mogu desiti svugdje, neće utjecati na dolazak turista u Hrvatsku.

- U svim anketama i istraživanjima zadnjih godina stalno se povećava postotak turista koji dolaze u Hrvatsku zbog sigurnosti, koja je uz prirodu i ostale komparativne prednosti, jedna od najvažnijih motiva dolaska. Takvi pojedinačni slučajevi, koji se na žalost svugdje mogu desiti, neće uopće utjecati na dolazak turista u Hrvatsku, jer evo i na današnji dan imamo nekih 5 do 6 posto više turista nego na isti dan lani, kazao je Cappelli.

Bernardić: Tajanijeva izjava je najgori oblik povijesnog revizionizma

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare u vezi s izjavom predsjednika EP-a Antonija Tajanija zatražio od HDZ-a da pokrene njegov opoziv. 

Svojom izjavom Tajani je uvrijedio građane RH i pravo je pitanje priznaje li on kao predsjednik Europskog parlamenta teritorijalni integritet RH. Ovo je najgori oblik povijesnog revizionizma koja dolazi od strane jednog talijanskog političara, to je skandalozno i sramotno. Ideja da su Istra i Dalmacije bili djelovi Italije je bila jedna od temeljnih ideja talijanskog fašizma koji je uz nacizam naveće zlo novoga doba - rekao je.

- Hrvatska je nastala na tekovinama antifašizma, da nije bilo antifašista, Istra i Dalmacija bile bi danas talijanske. Vrijeme je da to HDZ napokon shvati da je Hrvtaska nastala na temeljem antifašizma i da se jasno odredi po tom pitanju. Očekujem da Plenković, Culej, Đakić, biskup Košić i njima slični tu povijesnu činjenicu napokon priznaju. HDZ ne može biti malo za antifašizam, a malo protiv, kako njima odgovara neka se odluče i izjasne, građani imaju pravo znati - rekao je.
Nakon brojnih osuda Tajanijeve izjave, poslijepodne se sastao Klub pučana. Iz Strasbourga se javila Jasna Paro.