'Netwap' za manje plastike u moru i na otocima

U Zadru je predstavljen projekt Netwap! Provodi se u suradnji s talijanskim partnerima, a njegov je najvažniji cilj poboljšati kvalitetu pomorskog okoliša kao i razvijanje održivog načina gospodarenja otpadom. Projekt je vrijedan milijun i 500 tisuća eura, a većinu novca osigurao je Europski fond za regionalni razvoj.

Količina plastike u morima u oceanima raste iz dana u dan. Naša obala s toliko otoka i dubokih uvala idealna je klopka za plutajući otpad.
Zbog velike količine kiše koja je pala tog 11. rujna 2017. otpad s divljeg odlagališta na brdu iznad Telaščice završio je u moru. Jedna od najljepših uvala na Jadranu zasigurno i danas trpi posljedice tog nemilog događaja. Jer još nije poznato, primjerice, koja je količina mikroplastike u moru. Istraživanjima koja se provode u sklopu Netwap projekta konačno bi se i to moglo utvrditi.
- U okviru projekta djelatnici Ruđera Boškovića će se baviti i istraživanjem stanja mikroplastike u vodenom stupcu i na plažama, kao i mjerama što  jeftinijeg vađenja plastike uz što manje novaca i energije - izjavio je Neven Cukrov, Institut "Ruđer Bošković".

Radi se o projektu koji ima cilj izraditi, implementirati i testirati metodologiju održivog gospodarenja organiskim i plastičnim otpadom, u manjim mjestima koja su izložena jakom tursitičkom utjecaju. U planu je izgradnja mobilne kompostane na otoku Istu, i još jedne na talijanskoj strani.

- Želimo izbjeći skupu logistiku prerade otpada i plaćanje prijevoza s otoka na kopno - kaže Lorenzo Cafiero, Nacionalna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj.

Postavljanje kompostane na Istu planira se početkom sljedeće godine, no do tada valja poraditi na lošim navikama. Što manje koristiti plastiku i što više reciklirati.